5 причини да изяждате по шепа орехи на ден

Погрижете се за себе си!
5 причини да изяждате по шепа орехи на ден

Орехите са сред чудодейните суперхрани, които е добре да присъстват ежедневно и дори целогодишно в диетата ни, ако искаме да се радваме на добро здраве.

Съществуват многобройни доказателства за ползите от употребата им. Богати са на фибри, витамини, антиоксиданти, протеини, мазнини и минерали. Притежават витамини от групата В, но имат и значително съдържание на витамин Е, А и С, който е в пъти повече отколкото в касиса и цитрусовите плодове.

Орехите са отличен източник на омега-3, омега-6 мастни киселини, алфа-линоленова киселина или ALA, както и елагова киселина, магнезий, манган, мед, желязо, калций, но също така и са с високо съдържание на йод. Най-голяма концентрация на йод обаче има в листата на ореха, които се използват за направата и употребата на чай при йодна недостатъчност, гуша и атеросклероза.


Орехите са суперхрана, която спокойно може да е основна за дълъг период от време без да усетите съществена липса на витамини, минерали, антиоксиданти, мазнини или белтъчини.

Според последните проучвания, с добавянето само на една шепа дневно към диетата ви ще допринесете за превенцията на сериозни заболявания.

Предлагам ви 5 причини, за да започнете да ги консумирате:

1622755Thinkstock/Guliver

1. Намаляват нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта

Благодарение на шепа орехи на ден ще имате възможност да намалите значително холестерола и триглицеридите в кръвта и в същото време да подобрите значително клетъчната стена на кръвоносните съдове. Съотношението на омега-3 и омега-6 мастни киселини се намират в перфектен баланс, които се явяват отлични протектори на сърдечно-съдовата система.

2. Подобряват паметта

В проучване провенено през 2012 е установено, че добавянето само на шепа орехи към дневното меню и като част от спазването на Средиземноморската диета – подобряват в пъти паметта и мозъчната функция. Според учените те са най-добрата превенция срещу Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания.

3. Намаляват възпалителните процеси в организма

Благодарение на съдържащите се в орехите киселини имат способността да се справят с овладяването на всякакъв вид възпалителни процеси.

4. Справят се с тежки състояния на ПМС (предменструален синдром)

Жените страдащи от болезнен менструален цикъл спокойно могат да включат орехите в ежедневието си, тъй като съдържанието на манган и магнезий в тях ще облекчат значително състоянието ви, като премахнат дискомфорта, безсънието, болките в кръста и дори промяната в настроението.

5. Понижават високото кръвно налягане

Хората подложени на всекидневен стрес е добре да похапват всекидневно по 1 шепа орехи, тъй като според последните проучвания се доказва благотворното им влияние върху понижаването на кръвното налягане. Според учените положителното въздействие се дължи на алфа-линоленова киселина или ALA, както и на омега-3 и омега-6.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март