5 напитки, увеличаващи производството на колаген

5 напитки, увеличаващи производството на колаген

Освен масажите и продуктите за грижа, храненето играе огромна роля за красотата на кожата. Според експерти по здравето на кожата, дерматолози и лекари, включването на определени напитки в ежедневната ви диета може да бъде изключително полезно.

Ето пет напитки, които могат да насърчат производството на колаген в тялото, което ще ви помогне да върнете младостта и блясъка на кожата си. She Finds пише за това.

Костен бульон

Според здравния експерт Крис Мирабайл, освен че е богат на витамини и минерали, костният бульон може да се похвали с два ключови компонента, необходими за здрава кожа: колаген и хиалуронова киселина. "Въпреки че колагенът се разгражда на своите аминокиселинни компоненти по време на храносмилането, той се сглобява отново от тялото и се използва за кожа, коса, нокти, за укрепване на кръвоносните съдове и много повече", казва Мирабиле.

"Хиалуроновата киселина (HA) е само умерено ефективна, когато се прилага локално. Приемът на хиалуронова киселина може да хидратира кожата отвътре навън и да подобри здравето на ставите. Малко известен факт за HA е, че тя също така съдържа ацетил глюкозамин, вещество, което увеличава дълголетието живот в много организми", добавя той.

Смути от боровинки

Тъй като бръчките не могат да бъдат напълно предотвратени с напредването на възрастта, поддържането на хидратация и яденето на богати на хранителни вещества плодове е от ключово значение за поддържане на младостта. Един плод, който подпомага синтеза на колаген и съдържа полезни антиоксиданти, са боровинките.

Д-р Емануел Лукас обяснява, че те са "богати на антиоксиданти, които помагат за защита на кожата от ежедневните фактори на околната среда и вътрешните фактори." Освен това боровинките са богати на витамини А и С, а последният се бори с разграждането на колагена. Лукас казва, че боровинките са известни и със своите противовъзпалителни свойства.

"Възпалението е общ знаменател при много кожни заболявания, включително фотостареене, екзема, акне и розацея, за да назовем само няколко", отбелязва той. Имайки предвид горното, добавянето на боровинки към сутрешното ви смути е чудесен начин за стимулиране на производството на колаген.

Сок от нар

Вероятно сте чували поговорката: "Ти си това, което ядеш и пиеш". Когато става въпрос за "колко бързо старее кожата ви, това е особено вярно", казва клиничният дерматолог д-р Enrizza P. Factor.

Тя добавя, че наровете и сокът от нар "имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства", които могат "да подобрят еластичността на кожата и да я предпазят от увреждане и преждевременно стареене". Наровете, богати на необходимите минерали, са в състояние да увеличат производството на колаген и еластин в кожата.

Добавянето на повече витамин С към вашата диета чрез нарове и сокове може "ефективно да предотврати появата на бръчки", продължава Фактор. Тя подчертава, че консумацията на това хранително вещество, заедно с "пиенето на много вода, защитата на кожата ви от слънцето, отказът от пушене и управлението на стреса" играят ключова роля, когато става въпрос за "поддържане на кожата ви здрава и млада", пише GlasNews.bg.

Портокалов сок

Дерматологът д-р Араш Ахаван отбелязва, че наличието на витамин С в портокаловия сок насърчава синтеза на колаген. По този начин включването на портокалов сок в редовната ви диета може да увеличи еластичността на кожата и да я направи да изглежда по-млада.

"Цитрусовите плодове като портокалите са отличен източник на витамин С, който играе критична роля в синтеза на колаген, като помага за превръщането на аминокиселините в колаген", обяснява той.

Вода и колаген на прах

Когато мислите за най-добрите ежедневни напитки, които да помогнат за изсветляване на тена на застаряващата кожа, в крайна сметка може да се сетите за смутита, сокове или други напитки. Те определено са полезни за здравето и тена, но дерматологът Дебра Джалиман препоръчва по-лесен вариант.

"Тъй като телата ни са изградени предимно от вода, има смисъл да се налага да рехидратираме и да попълваме нивата на течности често", казва тя, добавяйки, че "пиенето на много вода помага за хидратирането на кожата отвътре и повишава нейната еластичност и гъвкавост." Вземайки предвид горното, Джалиман предлага да добавяте колаген на прах към чаша вода всеки ден. "Смесете колаген на прах с вода", отбелязва тя, защото "увеличава притока на кръв в кожата и тялото".

"Консумирането на колаген може да увеличи еластичността на кожата и да подпомогне процеса на възстановяване на кожата на тялото ви", отбелязва тя, "като по този начин стимулира тялото ви да произвежда нов колаген."

ключови думи:
колаген напитки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май