3 неочаквани причини за глад

Знаете ли, че солта също може да доведе до глад?
3 неочаквани причини за глад

Ако почти непрекъснато чувствате глад, вероятно причината не се крие единствено в бързия метаболизъм. Понякога става изключително трудно да се придържате към определен хранителен режим, заради непрестанния глад, а това може да се окаже проблем, ако следите приема на калории.

Освен честите заподозрени, в лицето на стреса и пропуснатите закуски, има и някои други причини за нестихващия глад, които може да се окажат изненадващи.

1. Сол

Освен че предизвиква силна жажда, солта засилва и чувството на глад. Скорошно проучване на университета "Вандербилт" в САЩ установява, че прекомерната консумация на сол първоначално води до жажда, но след 24 часа тялото започва да се "запасява" с вода чрез задържането ѝ. За тази цел тялото използва много от своите енергийни запаси, което на свой ред е причина за глад.

2. Алкохол

Дори и умерените количества алкохол могат да повлияят на нивата на лептина в организма. Лептинът е хормон на глада, който сигнализира на мозъка да спре да яде, с други думи – "казва му", че вече сте заситени.

В данни на проучване се посочва, че пиенето на алкохол е причина за намаляване на нивата на лептина, което кара мозъка да мисли, че все още сте гладни.

3. Медикаменти

Гладът може да се прояви като страничен ефект на някои медикаменти, особено при кортикостероидите. Хора, които са приемали тези медикаменти, съобщават, че изпитват силен глад и в крайна сметка ядат по-често.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април