10 храни, които стават токсични при претопляне

Възможно ли е да се „тровите“ без да осъзнавате?
10 храни, които стават токсични при претопляне

Мнозина от нас имат навика да приготвят големи количества храна, които претоплят следващите няколко дни.

Оказва се обаче, че това може да бъде не само лошокачествена храна, загубила полезните си свойства, но дори токсична! Вижте кои храни не трябва да претопляте:

1. Картофи

Те губят полезните си съставки при претопляне. Дори да ги оставите на стайна температура по-дълго време, може да станат токсични и да причинят гадене и натравяне при консумация.

2. Ориз

Оризът има спори, които може да се превърнат в бактерии, които остават активни дори след топлинна обработка. Когато оризът остане на топло дълго време, след като е бил сготвен, има голяма вероятност да образува токсини, които причиняват повръщане и диария.

3. Яйца

Богати на протеини, те са полезни, но трябва да се консумират ограничено и по възможност веднага след приготвянето им. Ако се претоплят, образуват токсини, които причиняват щети на храносмилателната система.

4. Пиле

Пилето също е богато на протеини и се превръща във вредна храна при претопляне, която атакува храносмилателната система. Ако искате да консумирате вече сготвено пиле, по-добре го яжте студено в салата.

5. Спанак

Като всички останали зелени зеленчуци, спанакът е богат на желязо и нитрати. Когато се претоплят, тези нитрати могат да се превърнат в нитрити и други известни канцерогени (вещества, които могат да причинят рак в жива тъкан).

6. Олио

Олио от гроздови семки, орехово масло, масло от авокадо, лешниково масло и лененото масло, всички имат много ниска точка на кипване. Ето защо, когато ги претопляте, те гранясват. Така че, не ги използвайте за готвене, печене или пържене, а по-скоро за овкусяване накрая. 

7. Ряпа

Ряпата най-често се използва за салати и супи. Тя също съдържа нитрати, които при претопляне стават токсични.

8. Гъби

Гъбите са богати на протеини и трябва да се консумират в същия ден, в който се готвят. При претопляне тяхната структура се променя и стават вредни за организма.

9. Цвекло

Цвеклото е точно като спанака – много нитрати, не трябва да се претопля.

10. Целина

Целината има високо съдържание на нитрати и по този начин тя може да стане токсична, ако я претопляме. Нитратите се превръщат в нитрити и увеличават риска от метхемоглобинемия. Това е състояние, при което нитритите в кръвта си взаимодействат с хемоглобина и желязото в нея, което ги прави неспособни да пренасят кислород до вашите живи клетки. Усложненията могат да включват припадък или дори смърт.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април