"Хлябът на бедните" и ползите му, за които всеки трябва да знае

"Хлябът на бедните" и ползите му, за които всеки трябва да знае

Кресонът е съчетал в себе си свойствата на зеленчука и билките. В кулинарията се използва култивираното растение. Тъй като предпочита водата и вирее край нея, се нарича още и воден крес или мокреш, дори поточарка.

В далечното минало бил използван като тонизиращо средство в битките, както и като лекарство. Най-популярната му употреба от миналото обаче се свързва с английската работническа класа. Когато нямали хляб, те го използвали за основна храна. Така на места и до днес кресонът се нарича "хлябът на бедните”.

В кулинарията се използват листата на кресона. В зависимост от отглеждания сорт, те са гладки, сочни и различни по големина и форма. Отличават се с пикантен вкус, наподобяващ този на хряна.

Листата на кресона са богати на полезни вещества, като желязо, йод, витамин С и др. Освен това, той се отличава с минимално количество калории в състава си. Доказано е, че 80 г от зеленчука дневно са способни да заместят пет порции плодове и зеленчуци.

Листата на кресона се използват главно за украса на редица блюда и сандвичи. Той се използва пресен и не изисква никаква топлинна обработка. Подхожда си с яйчени продукти, както и сирена.

Освен пресен, кресонът е много добра добавка към храната и варен. Нужни са му няколко минути в гореща вода, за да омекне. Така приготвен, той е подходящо допълнение към сосове и пюрета. Използва се и при приготвянето на супи.

Пикантният вкус на кресона го превръща в прекрасен завършек на ястия с дивеч, печени меса и сосове за риба, като подправка. С количеството му обаче не трябва да се прекалява, за да не стане много горчиво.

Освен листата на кресона, някои използват и неговите кълнове. Заедно с листата те са чудесно допълнение към салати и гарнитури,  пише zdrave.to.

ключови думи:
кресон

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май