Ходенето – безплатната тренировка

Колко често го практикувате?
Ходенето – безплатната тренировка

Вместо да се обвинявате за нередовните си посещения във фитнеса, изберете един по-евтин, по-лесен и даже по-приятен начин да поддържате добра форма – пробвайте с ходене.

Знаете ли, че дори през зимата има хора, които не забравят да ходят пеша? Нещо повече, това е единствената тайна на фитнес програмата им.

Най-общо казано, редовното ходене намалява риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, рак, артрит и остеопороза. То е и чудесно средство за контрол на теглото. Също така подпомага нормалното функциониране на сърцето и белите дробове.

Като добавим, че понижава кръвното налягане, подобрява кръвообращението, тонизира и дори може да ви помогне да се справите с депресията, трябва вече да сме ви убедили напълно – ходенето е новата фитнес мания.

За това ви предоставяме кратък, но полезен инструктаж по ходене.

Началото

Не бъдете твърде взискателни към себе си още на старта. По-добре изчислявайте времето, в което вървите пеша, а не бройте изминатите километри. Все пак не сте автомобил, нали?

Обикновено разстояние от около 2,5 километра отнема 30 минути умерено вървене, но можете да започнете и с няколко 10-минутни разходки на бързи обороти през деня. И двата варианта са идеални за начинаещи пешеходци.

Задължително следете темпото си и проверявайте дали е подходящо за вас. Това ще установите със съвсем обикновен тест: ако успявате да изговаряте само едносрични думи в разговор по време на ходенето, е по-добре да забавите крачка.

Да го превърнем в навик

В случай, че не сте тренирали отдавна, в самото начало ходете само по 10-15 минути на ден, пет или шест пъти седмично. Не подценявайте физическите си възможности обаче – когато свикнете, увеличете времетраенето, скоростта или изберете друг път, по който да се движите.

Както обичаме да казваме, рутината е най-големият враг на успешната физическа подготовка. За това се стремете да я избягвате на всяка цена.

Вместо да се виждате с приятели в задимени заведения например, разходете се заедно навън. Или пропуснете неприятната среща с градския транспорт и повървете до работата си. С две думи: превърнете ходенето в интегрална част от ежедневието си.

По градските пътеки

Добрата новина е, че за да вървите, не ви е нужна непременно девствена природа или цветни горски пътечки.

Разбира се, там въздухът би бил значително по-чист от този, който дишаме в градската среда. Но разходката в парка има почти сходен здравословен ефект върху тялото ви.

В града избирайте тихи и спокойни улици, каквито, сигурни сме, има в изобилие, дори да не ви се вярва.

Да влезем бързо във форма

За тази цел пробвайте бързо ходене по 15-20 минути на ден. Първите два дни вървете бързо, изкачвайки наклон, а на третия направете продължиелна разходка на равно място. Нещо повече, в случай, че закъснявате за среща или нещо подобно, задължително отидете до уреченото място пеша. Съвсем извън кръга на шегата, тежкото палто е даже по-добър фитнес уред и от дъмбелите.

Още един супер ефикасен начин за тренировка е скандинавското ходене, при което се използват дълги пръчки или тояги за равномерно движение и на горната част от тялото.

Отстрани изглежда смешно, но е по-безопасно и помага за оформянето на добра стойка. А когато заговорихме за нея...

Стойката

Тя е най-важното нещо в ходенето пеша. За това главата трябва да е вдигната, раменете отпуснати и изтеглени назад, а гърба – изправен. Движете ръцете си в ритъм, за да размърдате и кръста. Не гледайте в краката си, защото това може да причини болки в гърба.

За медитацията "на крак"

Повечето хора свързват медитацията със състояние на покой и плътно затворени очи. Но ходенето е не по-малко добър начин да изпразните съзнанието си от съдържание. Единственото, което се очаква от вас, е да се съсредоточите върху стъпките и дишането си.

Опитайте се наистина да почувствате заобикалящата ви среда: пейзажа наоколо, звуците и ароматите, капризите на времето – студ, вятър, дъжд или слънце.

А когато усетите, че мислите ви потичат като река, отново се фокусирайте върху дишането си.

И така, от днес ли започвате?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май