Хайде да се зумбираме!

Новата мода в груповите занимания се нарича зумба и претендира за титлата "Най-забавна тренировка"
Хайде да се зумбираме!

Най-важното

Зумба съществува от началото на 90-те години на миналия век и е създадена от колумбийския хореограф Бето Перез. В нея се включват основни салса стъпки, основни движения от меренге и от колумбийски народен танц, наречен кумбия.

С течение на времето Перез развива своята фитнес програма, за да бъде достъпна за хора на различна възраст и с всякакви физически показатели.

Днес фенове на зумба са дори звезди като Шакира и Дженифър Лопез.

Внимание, момичета и момчета, тук е новият фитнес-вирус, който обещава да топи мазнини по възможно най-забавния начин. Потърпевши твърдят, че води до пристрастяване, и определят себе си като... тотално зумбирани!

Е, сигурно се досещате, че това не е интро към най-новия филм на хорър-гуруто Джордж Ромеро, който е решил да разнообрази любимия си зомби жанр с еволюирали фитнес същества.

Всъщност, филмите на ужасите може и да имат връзка с влизането в добра форма и поддържането й, но сега няма да се занимаваме с това. Става дума за зумба – особено атрактивна комбинация от латино танци и движения със съпротивление, която тонизира тялото, енергизира и изпотява обилно. Всичко това обаче не е никак монотонно или досадно, напротив – динамичната музика и парти атмосферата в часовете ги прави изключително приятни.

Добрата новина е, че не трябва да сте полупрофесионални танцьори, за да влезете в крачка – стъпките са лесни, комбинациите от упражнения също и това прави зумба идеална за начинаещи от всички възрастови групи. И от двата пола – мъжете също биха се забавлявали много, докато тонизират тялото си.

Като добавим и това, че за около 45 минути жена с тегло от 62 килограма изгаря между 400 и 500 калории, взависимост от интензитета на движенията, май на всички става ясно защото това групово занимание води до пристрастяване.

Ето и малко повече за плюсовете и минусите на зумба:

"За"

Движенията са толкова лесни, че се запомнят много бързо. Ритъмът се хваща лесно, а посещенията при един и същ инструктор водят до постепенно усложняване на програмата и съответно – до по-добри резултати.

Зумба работи върху цялото тяло, при това едновременно и доста естествено. Засяга дори изолирани (и проблемни) части от тялото като талията и корема – заемките от латино танците се фокусират именно там.

Експерти твърдят, че заниманията 3 пъти седмично водят до загуба на тегло само след 2 седмици, а след 6 се появява и изразен мускулен тонус. Разбира се, това не важи за хора със сериозно наднормено тегло.

В САЩ и Великобритания, където новите фитнес класове са особено популярни, вече има специални програми за деца на възраст между 2 и 14 години, тренировки във вода (аква зумба), високо интензивни часове, както и такива, които наблягат на повече упражнения с тежести. С други думи, за всекиго по нещо.

"Против"

Резките, динамични движения и чупките в кръста могат сериозно да навредят на онези, които имат проблеми с коленете и кръста. Добрият инструктор може да модифицира част от упражненията, но все пак трябва да сте предпазливи и задължително да се консултирате със специалист.

За жените, които скоро са станали майки, вече има разработена специална зумба-програма. Тя обаче е малко по-статична, освен това не е подходяща за онези, които наскоро са родили чрез Цезарово сечение.

Внимавайте с обувките и изберете максимално леки и по-скоро подходящи за танци, отколкото за фитнес. Дори домашни пантофи до глезена са по-добър избор от спортни обувки за тичане, които обикновено са по-масивни и нарушават лекотата на движение.

У нас

В България все повече фитнеси и зали за групови занимания предлагат зумба часове. За съжаление, сертифицираните инструктури тук не са много и голяма част от заниманията са по-скоро аеробика с елементи от латино танците, отколкото истинска зумба. В официалния сайт на заниманията, www.zumba.com, можете да откриете съвсем подробна информация за сертифицираните инструктори на територията на страната ни, както и информация за местата, на които имат часове.

По интернет можете да си поръчате и DVD, за да се упражнявате вкъщи, както и различни аксесоари и екипировка, създадени специално за латино заниманията. Магазинът е белгийски, но има вариант и на български език, който можете да разгледате ето тук.

Все пак, според нас, магията на зумбирането е в масовите групи, където наистина може да се усети парти настроение и е много забавно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април