Фитнес независимост. Част 1

Защо да се оборудваме за тренировки в домашни условия
Фитнес независимост. Част 1

Една от основните причини да не стигнем до залата за тренировки е... залата за тренировки. Тя е отдалечена, изисква време, финансов ресурс, ангажираща е с правилата, които трябва да спазваме и твърде често компанията там не е от най-приятните. Отлична и не задължително компромисна алтернатива на комерсиалния салон за тренировки е домашният фитнес. 

Предимства на домашния фитнес 

  • Пести времето ви. Няма да ви се налага да прекарвате време в пътуване дотам и обратно по няколко пъти на седмица. Оборудването, което желаете да ползвате ще е на ваше разположение когато поискате и за каквато продължителност предпочитате.

  • Пести парите ви. Няма да влагате повече средства в членски карти за фитнес. Инвестицията в домашно оборудване, която ще направите, гарантирано ще ви се възвърне в рамките на следващите 1-2 години.

  • Дава ви свобода. Да тренирате когато си пожелаете. Да боравите с оборудването по начина, по който вие предпочитате. Да тренирате по бельо и боси, ако ви се прииска. Да слушате любимата си музика точно толкова силно, колкото ви се ще. 

  • Засилва мотивацията ви. Едно е да чувствате спорта като ангажимент, свързан със замъкването до залата, съвсем друго е да се събуждате във "фитнеса" и да се прибирате в него всяка вечер след работа. Нищо чудно да откриете, че броят на седмичните ви тренировъчни сесии значително се е увеличил след инвестицията в домашно оборудване за спорт. Ще имате случаи, в които не сте планирали тренировка, но неусетно сте се увлекли в такава при вида на "играчките" си.

  • Подобрява фокуса ви. Вашият фитнес ще бъде вашата крепост. Изключвате звука на телефона и оставате само вие и тренировката. Без повече досадни приказливци и нежелани ментори в залата. Без създаващи деликатен дискомфорт представители на противоположния пол. Без поредния музикален хит, от който ви се схваща прасецът и получавате аритмия. Без гледки, които ви карат да вярвате, че току-що сте открили нова хуманоидна раса. Ще приключвате тренировките си за значително по-кратко време и със забележително по-добри резултати.

Недостатъци на домашния фитнес

  • Изисква значителна първоначална инвестиция. Която в последствие се възвръща сравнително бързо. Винаги съществува и вариант за кредит, което ще направи покупката ви съпоставима със заплащането на месечна такса за комерсиална зала. 

  • Няма да имате тренировъчен партньор (спотър) в повечето случаи. Това е от особено значение за голяма част от мъжете. Което, погледнато от друга страна е позитив, тъй като ще ви накара повече да разчитате на себе си и да изпълнявате движенията по-съзнателно и безопасно. Ще откриете задоволството от това да довършите последното повторение от тежката серия изцяло със собствени сили, тъй като нямате друг избор. Ако толкова много ви липсва подкрепата на друг човек, винаги можете да поканите приятел у дома, с когото да тренирате заедно.

  • Липсва социалният елемент. Ще бъдете сами. Може и да ви е скучно в началото. Имайте предвид, все пак, че залата е място за спорт и е добре да прекарвате времето си там изцяло спортувайки. Това, както бе споменато и по-горе, ще има положителен ефект върху резултатите и свободното ви време.

  • Заема място. Това може да бъде сериозен проблем, особено ако живеете натясно или нямате собствено жилище. В такъв случай, бихте могли да се спрете на тези елементи от оборудването, които са най-подходящи за мястото, с което разполагате. Винаги можете да организирате тренировъчната си програма така, че да посещавате залата само един ден от седмицата, в който да се възползвате от условията, от които сте се лишили у дома.

В следващата част ще ви дадем някои идеи за избора на оборудване взависимост от бюджета, с който разполагате и целите, които преследвате.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май