Фитнес на трапец

За един летящ старт в спортната подготовка
Фитнес на трапец

Трябва да признаем, че не сме сред най-големите почитатели на цирковото изкуство. Изобщо не ни забавляват изправени на крака мечоци или прескачащи огнени обръчи лъвове (гладни от няколко дни).

Ако трябва да бъдем максимално честни обаче, наистина много се възхищаваме на акробатите и изключително сложните им номера. Удивително е как височината не успява да ги развълнува и притесни по никакъв начин, макар че голяма част от тях неведнъж са падали от високо и са получавали тежки контузии.

Адреналин. Това е професията на цирковия артист. А какво мислите ще стане, ако пренесем фитнеса на манежа? Ето това:

Фитнес на трапец е сравнително нов тренд в САЩ, който в последно време и особено през лятото набира все по-голяма популярност.

Всъщност, първият "клуб" за летящи "фитнесари" отваря врати в Ню Йорк през 2004 година. Целта на създателите му е да предложат не само уникално, лятно забавление за посетителите, а да ги запознаят с интересна и вълнуваща тренировка за цялото тяло.

Логично, в училище Trapeze School всеки ученик започва своя гимнастически опит като начинаещ летец = } Той трябва да дойде 15 минути преди началото на сесията си и да е облечен в удобни дрехи.

Посрещат го симпатични и подозрително усмихнати инструктори, които го подготвят за предстоящото изпитание. Показват му как да държи правилно лоста: първо с ръце и после – с крака. Също така начинаещият получава своя задължителен инструктаж по безопасност - обясняват му как да върже сам правилно обезопасителните въжета и какво ще стане, ако пусне лоста = )

Въпреки възбудата, трениращият трябва да изслуша с разбиране цялата информация и да се съгласи с нея. А когато е готов....

Да скочи

Но може и да не го направи веднага. Защото на думи е лесно. Застанал на ръба на 7 метра височина, почти всеки би се запитал: "Абе, как се озовах тук?". Е, след малка настройка, няколко мили уговорки от страна на инструкторите и повече от дълбоко коремно дишане, летецът със сигурност ще се озове във въздуха, здраво стиснал с ръце лоста.

Всъщност, това е и основната цел на първия урок по летене, а именно – ликвидиране на страха. Следва преодоляване тежестта на тялото и противопоставяне на гравитацията – със скок, при който краката са на лоста, а главата виси надолу.

Комплексът от динамични движения, извършвани в няколко пространствени равнини, обещават, при редовни тренировки, по-здраво и по-гъвкаво тяло с бонус: значително по-координирани крайници.

Създателите на трапец-фитнеса уверяват, че всеки може да се справи с това предизвикателство и даже да усъвършенства уменията си. Заради тази своя убеденост те са предвидили и курсове за напреднали, в чиято програма са заложени зашеметяващи скокове, салта и други страхотни, циркови специалитети. Яко, нали?

Внимание: Инструкторите препоръчват на напредналите преди сесията да загреят добре. Като подходящи упражнения за тази цел те посочват подскоците Jumping Jacks и лицевите опори.

Така че, ако имате път към Ню Йорк тези дни и ви е омръзнало от обичайната тренировка в зала, винаги може да разнообразите с... малко цирк : )

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май