Фитнес мода за 2011: пилатес

И нейните многобройни разновидности
Фитнес мода за 2011: пилатес

Ако трябва да бъдем честни, освен "зумба", другата дума, която ни се налагаше да изписваме редовно миналата година, определено бе "пилатес".

Странно или не, през 2011 година системата от упражнения на американския експерт (с немски произход) Джоузеф Пилатес задържа добри позиции сред трениращите и привлече много нови почитатели. Но не само това.

Съвсем в реда на нещата, започнаха да се появяват разновидности на програмата, които, към днешна дата, продължават да си оспорват приза за най-оригинален фитнес хибрид.

Научихме, например, че в много клубове по света (и най-вече в САЩ) се практикуват класове, в които пилатес успешно се комбинира с йога. Сигурни сме, че сте чували за йогилатес и йогалатес, които, прави сте, никак не са нов тренд.

Но знаете ли тогава какво е Piloga? А PiYo? Ами, да, става въпрос за съвсем пресни комбинации, които тепърва ще набират популярност сред трениращите. Повече за тях обаче може да прочетете в този материал. А през 2012 година, предполагаме, ще се родят още "пилатесъчетания", които също ще се включат в надпреварата за "кой е по-по-най".

Междувременно, редица експерти си позволиха да вкарат свои елементи в традиционната практика и даже – музикални инструменти, като палки за барабан, например. А някои, като американката Брук Силър, твърдят, че могат да изпълняват пилатес в движение. Изобщо – какофонията е пълна, дами и господа! Ако искате да участвате в нея, моля, заповядайте. Никой няма да ви спре :)

Що се отнася до голяма част от упражненията, измислени от мистър Джоузеф, те безспорно могат да свършат полезна работа на онези хора, които имат желание да подобрят силата на пояса и стойката си. В адаптиран вариант, програмата е подходяща и за възрастни. Иначе, дълбоко се съмняваме, че може да помогне при по-високи фитнес амбиции.

Лично на нас, ни се струва малко скучна, а, имайки предвид факта, че всички търсят начин да я разнообразят, може би не сме далече от истината... 

Вие какво смятате по въпроса? Споделете!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 13.01.2012 | 09:58
    Здравейте, лично аз смятам, че пилатеса не само , че не е скучен, но е супер полезен. В комбинация с йога е много благодатен за тялото, първо, че с пилатеса се стяга тялото и влиза във форма за отрицателно време, това е много динамична практика все пак. А и същността на пилатеса е насочена към коремните мусколи, факта, че е динамична те кара всеки път да си по- добра в изпълнението си стимулира те просто... Тези които са пробвали със сигурност не сажаляват.. :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май