Търпението е добродетел

Дори и във фитнеса
Търпението е добродетел

Няма да сме твърде далеч от истината, ако кажем, че фитнесът е един наистина екстремен спорт. Ако това ви се струва преувеличено, замислете се дали познавате фитнес маниак, който да не иска повече. Повече килограми на щангата! Повече маса! Повече релеф! И по-бързичко, ако може!

В преследването на постижения няма нищо лошо, естествено, но когато то се случва на всяка цена, тази цена рано или късно може и да се окаже твърде висока. Прекаленото вторачване в резултатите, които искаме да получим (и които никога не са ни достатъчни), често пъти става причина за изгубим връзка със самия процес на трениране. Да, за много от нас тренировката е просто средство за постигане на дадени цели. Много е важно да не забравяме обаче, че качеството на средството е определящо за това дали, как и кога ще извоюваме последните.

Качество не винаги означава всеки следващ път да направим повече повторения с по-голяма тежест. Истина е, че прогресивното натоварване е ключът към подобряването на много атлетически качества, към мускулния растеж и отслабването. Окрилени от тази истина, въпросът, който започваме да си задаваме през цялото време, е "Колко?" и забравяме да се питаме "Как?". А "Как?" е много важен въпрос, защото с него се измерва ефикасността. "Как?" е и много труден въпрос, защото изисква търпение.

Достатъчно търпеливи ли сте? Успявате ли да опознаете една тежест, преди да преминете на следващата? Или бързате да станете по-силни? Имайте предвид, че силата не винаги се измерва в това колко вдигате. Тя може да намери израз в увереността (техниката) и скоростта, с която преодолявате съпротивлението. Тя е умение. Колкото по-безупречно практикувате това умение, толкова по-лесно ще приучавате тялото си да го упражнява. Съответно ще имате много по-широка и стабилна основа за по-нататъшно развитие, било то под формата на мускулен растеж или намаляване на процента подкожни мазнини.

Дали не е време да направите крачка назад (да намалите тежестите), за да можете да се засилите (да изчистите техниката) за две напред?

Може би вместо да тренирате по типична схема 3-4 серии от по 8-10 повторения, ще е по-продуктивно временно да преминете на вариант 8-10 х 3-4 за основните движения? По този начин ще правите същия общ брой повторения, но те ще бъдат къде-къде по-"чисти".

Всички обичаме да се състезаваме със себе си и да поставяме рекорди. Всички изпитваме нужда да прогресираме от седмица до седмица. Прогресът е наркотик. Постарайте се да се възпитате в търпение, което ще ви позволи да дозирате прогреса по най-сигурен и продуктивен начин. Лавинообразното развитие не винаги е устойчиво и безопасно. Давайте си достатъчно време да опознавате новите движения. И си представяйте, че всеки път, когато слагате допълнителна тежест на щангата, вие правите ново упражнение. Винаги се уверявайте, че сте "подчинили" тежестта, преди да се поддадете на изкушението за "още".

И не забравяйте, че най-вкусните ястия се готвят на бавен огън :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май