Тренирането като пилотаж

Измервате ли прогреса си и как го правите?
Тренирането като пилотаж

Най-накрая дойде време за онова пътуване, което толкова дълго очаквахте. Стягане на багаж, трепетна безсънна нощ, такси до летището, чекиране... вече сте в самолета. Неволно хвърляте един поглед в кокпита и с най-голямо удивление установявате, че там липсват каквито и да било измервателни уреди и датчици. Таблото е голо-голеничко, а над пилотското място се люлеят само две плюшени зарчета, навярно за късмет. Ще продължите ли към пътническия салон? Сами знаете, че вероятността подобен самолет да достигне дестинацията си е съизмерима с шанса да ви поникнат криле и сами да си отлетите натам.

А как изглежда вашият тренировъчен кокпит? Какво ви дава сигурността, че вървите в желаната от вас посока? Може би вдигате повече. Колко повече? Спрямо какво и спрямо кога?

Ние се придържаме към максимата, че ако нещо не е записано, то не се е случило. Ако прогресът не бива измерван, той не може да бъде управляван. Също както един самолет.

Всеки, който е сериозен по отношение на тренирането и се стреми към постигането на определени цели, трябва да пише и да измерва. И тук не става дума за някакви сложни параметри на тренировката, чието засичане изисква специализирана апаратура, а за съвсем банални неща от сорта на:

Интензитет. В най-класическия случай, това е тежестта, с която тренирате. Тази тежест може да фигурира във вашия тренировъчен дневник като абсолютна стойност (килограми) и като процент от максимума ви за едно повторение (тежестта, която можете да преодолеете само веднъж).

Обем. Служи да означи извършената работа. Или общия тонаж, който сте "преместили" в рамките на едно упражнение (или на цялата тренировка). Ако сте направили 5 серии от по 5 повторения на клек с интензитет 100 кг, то вашият обем е 2 500 кг.

Плътност. Обемът сам по себе си не е в състояние да даде пълна представа за тренировките ви. Има много голямо значение дали сте вдигнали онези 2 500 кг в рамките на 10 или на 20 минути. Целта на показателя плътност е да отчете извършената за определено време работа. Стандартно плътността се измерва в килограми за минута. Ако се върнем на по-горния пример, в първия случай имате плътност от 250 кг/мин, а във втория – 125 кг/мин.

Техника. За съжаление, това не е числово измерим показател, но е от особено голямо значение. Старайте се всеки път, когато тренирате, да обръщате внимание на начина, по който усещате движението. Плавно ли го извършвате или е съпроводено с отклонение от траекторията и "засечки"? Чувствате ли се координирани или сякаш всяка част от тялото ви действа сама за себе си? Фокусирани ли сте в генерирането на сила или трябва да мислите за един куп детайли, които сякаш не вървят добре? Записвайте си всичко, което ви прави впечатление, работете по него и съпоставяйте бележките си между различните тренировки.

Това са само малка част от показателите, които бихте могли да следите в тренировъчен контекст. Гледайте на тях като на задължителна основа, върху която бихте могли да надграждате според индивидуалните си нужди. Те ще ви дадат възможност да прецизирате целите си, да следите къде се намирате във всеки един момент спрямо тях и, при необходимост, да предприемате корективни действия. Подобна практика ви позволява и да натрупате своеобразен фитнес архив, който може да се окаже безценен при планирането на последващите ви занимания.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май