Супергероите ще спасят света!

Или поне мъжката половина от него... евентуално
Супергероите ще спасят света!

Базовата логика диктува, че иначе приятното момчешко занимание по гледане на екшъни, четене на комикси и циклене на видеоигри сред момченцата може да доведе до формирането на доста нереалистични представи за идеалната мъжка физика. А не само аз съм имал неудоволствието да установя, тези представи понякога могат да бъдат много фрустриращи.

Фрустриращи дотолкова, че да провокират научна работа, целяща да вникне малко по-дълбоко в особеностите на това явление. Изследването, с което успях да се запозная съвсем повърхностно (пълният текст е недостъпен), цели да изучи ефека, който супергероите оказват върху възприятието за мъжко тяло (сред мъжете), и как това възприятие се променя в зависимост от наличието или липсата на парасоциална връзка (едностранна психологическа обвързаност с даден герой).

740156The State University of New York

За целта са подбрани две групи мъже – имащи парасоциална връзка (група 1/PSR) и нямащи парасоциална връзка (група 2/No PSR) с даден супергерой. Пред тях са представени мускулесто и немускулесто изображение на тази личност. Съвсем очаквано, гледането на мускулест супергерой от мъже, които не изпитвали връзка с него, накарало мъжете да се чувстват зле по отношение на телата си. Съвсем неочаквано, поне за мен, наличието на парасоциална връзка с образа не само елиминирало този негативен ефект, но и увеличило физическата сила на участниците. Разбира се, съприкосновението с изображение на мускулест герой, различен от техния любимец, имало негативно отражение както върху самочувствието, така и върху силата на мъжете от първата група.

740157The State University of New York740153The State University of New York740155The State University of New York740152The State University of New York

Както авторите на изследването полушеговито заключават, може да се каже, че: "героизмът на Батман произхожда не само от уменията му да побеждава злодеи като Мистър Фрийз и Жокера, но и от способността му да накара почитателите си да се чувстват силни и добре изглеждащи."

Но подобно на повечето неща в този живот и това е нож с две остриета. Някои мъже може би наистина ще имат полза от повече самочувствие с покритие под формата на художествена измислица, но наблюденията ми показват, че болшинството имаме нужда от обективна самооценка, за да осъзнаем необходимостта от промяна в една или друга посока.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май