Спортно вдъхновение: Ален Робер

Човекът, който може да изкатери всяка сграда по света
Спортно вдъхновение: Ален Робер

Викат му Човекът паяк. На мен това ми звучи някак несериозно. Защото на героя от комиксите не му се налага да мисли за травми и контузии. Нашият герой обаче е от плът и кръв и обожава да изкачва най-високите световни сгради. Казва, че го прави за собствено удовлетворение. И до ден-днешен не се е изявил друг като него...

Ален се влюбва в катеренето още като малък, когато редовно пълзи по скалите. После отнякъде получава предложение да се изкачва по сгради. Французинът си казва, че няма какво да губи, даже напротив, и по официални данни започва покоряването на градски обекти в края на 90-те години на миналия век.

Споменахме най-високите сгради в света. Е, те вече са покорени от Робер. През март миналата година и Бурдж Халифа беше "превзета" от атлетичното му тяло. Тайпе 101, Айфеловата кула, Операта в Сидни, Московския университет, Дзин Мао и букурещкия хотел Интерконтинентал също са само част от постиженята му.

Но нека не говорим единствено за висините. От не по-малко значение за успеха на мисиите на катерача е и характерът на терена. Ако например по фасадите няма цепнатини, в които да вкопчи ръце, или пък сградите са с огромни прозорци, за Ален работата се оказва повече от трудна. Едно такова предизвикателство се оказва Голямата арка в Париж, която смелчагата така и не успява да изкачи. Само че героят не се огорчава, а продължава напред към нови "обекти".

Сигурно ще ви е интересно да разберете, че освен опасно, хобито на Робер често е и незаконно. Властите по света неведнъж са спипвали авантюриста и са го арестували заради страстта му да се катери. Поради тази причина той често събира тълпите зяпачи в градовете по изгрев.

Поради същата тази причина амбициозният катерач не може да си позволи лукса да се упражнява върху сградите, които набелязва. Той просто оглежда предварително детайлите им с бинокъл и след това се впуска в приключението...

Като за последно ще ви кажем, че от тази година търсачът на силни усещания е и световен рекордьор :) На 12 април той влезе в Книгата на Гинес като човека, изкачил 300-метровата кула Aspire (Катар) отрицателното време от 1 час, 33 минути и 47 секунди!

Ами, то излиза, че каквото и да кажем за ентусиазма на професионалния катерач, то няма да е достатъчно силно. Затова ви оставяме да му се любувате лично във филмчето по-долу. Стремежът на човека да се докосне до мечтите си е достоен за уважение, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април