Оправи си стойката!

Ама веднага!
Оправи си стойката!

Знам какво си мислите – лошата стойка е нещо, което се случва на другите хора. Вас раменете и гърбът ви болят от годинките. Аз пък си мисля, че независимо колко сте съзнателни по отношение на позата си, няма начин да прекарате цял ден пред клавиатурата, без да изневерите поне пет пъти на добрата геометрия.

Добра геометрия, грубо казано, е следното – по време на седеж тялото ви да образува само прави линии и прави ъгли. Най-важната права линия е тази, която формират ушите, раменете и тазът. Най-важният прав ъгъл е този, който торсът ви сключва с повърхността, на която седите.

Дотук супер, но как да сме сигурни, че поне част от тези условия са изпълнени? Единият вариант е да си навиете аларма, която да вибрира в джоба ви на всеки половин час и да ви подсказва да се изправите. Другият вариант е по-интересен, но и по-неудобен. Ще ви го кажа не, защото ще го изпълните, а защото ще ви даде по-ясна представа за това, което се случва с тялото ви, когато позата му тръгне да отива по дяволите.

inm.com

Нали се сещате за онези U-образни възглавнички, които се използват за спане по време на път? Предполагам знаете и как се носят те. Идеята е такава – всеки, който има куража, отива с такава възглавничка на работа и се закичва с нея в момента, в който седне пред компютъра. Усетите ли, че раменете започват да бутат пособието към ушите ви, значи сте се изгърбили. Разбира се, винаги можете да давате по пет лева на колегата, за да ви замеря с хартиени топчета, ако ви види да се кривите на столчето. 

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май