Набирай се като машина

Не всеки може да се набира, още по-малко хора го правят както трябва
Набирай се като машина

Дори всеки ден да пишем как техниката, с която тренирате, е от първостепенно значение, пак няма да е достатъчно. Защото много хора продължават да неглижират този факт. Истина е, че по-напредничавите сред вас са се научили да внимават, докато изпълняват "тежки" неща като клек, лег и тяга, но опре ли до движения от типа на лицевите опори и набиранията, там сякаш самото им можене е достатъчна гаранция за безопасност и правилна форма.

Е, да, ама не. Колкото и да не ни се иска, дори и при тези "елементарни" фигури има толкова много неща, които могат да се объркат, че едва ли има двама души на този свят с единно виждане за коректното им изпълнение. Без да имаме претенции за изчерпателност или компетентност от световно ниво, тук ще ви представим три насоки за подобряване на формата, с която се набирате. Нищо чудно те да помогнат и на тези, които все още не могат се набират, да започнат да го правят съвсем скоро.

Хватът е от значение

Възползвайте се от факта, че еволюцията ви е надарила със срещуположен палец и прехвърлете този пръст от другата страна на лоста. Когато започнете да дърпате, този хват автоматично ще постави раменете ви в по-стабилна позиция и ще увеличи силата ви в движението. Опитайте да стискате лоста колкото се може по-силно, това ще ви помогне допълнително да се възползвате от законите на ирадиацията.1090395Колаж от книгата Becoming a Supple Leopard

Още за хвата можете да прочетете в:

С какъв хват да се набираме

С какъв хват да се набираме 2

Водете с лопатките и лактите

Инициирайте движението с опит да притиснете лопатките си надолу и една към друга. Така ще можете да произведете повече сила още от самото начало. Ако искате, си представете, че се опитвате да пъхнете всяка лопатка в противоположния на нея заден джоб на панталоните си.

Последвайте с движение на лактите надолу и назад. Не се опитвайте да се наберете на ръце, по-скоро си представете, че зад вас има човек, който се опитва да ви нападне. Точно така, вашите лакти в неговите ребра!

Още за ролята на лопатките в набиранията:

Мини набирания

Не сключвайте крака!

Много хора, волно или неволно, сключват краката си в глезените и ги сгъват в коленете по време на набиране. Привидно безобидно, това действие ви поставя в биомеханично неизгодна позиция - така гръбнакът ви е в хиперекстензия (огънат в дъга назад, което представлява и риск), а оттам и раменете ви се дестабилизират.

По този начин губите и способност да стегнете добре мускулите на корема и задника, които ще ви позволят да бъдете по-стабилни по време на цялото движение и да се възползвате от допълнителната сила на хиперирадиацията (вж. линка по-горе).

Опитайте да изпънете краката в шпиц непосредствено пред себе си, като плътно ги притискате един към друг. През цялото време стягайте задника и пояса, движете тялото си като едно цяло.1090393Колаж от книгата Becoming a Supple Leopard

Още технически и не съвсем технически съвети за вашата тренировка https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април