Мъжки момичета: Марина

Волейболна фурия отвсякъде
Мъжки момичета: Марина

Страшно се възхищавам на Марина. Повярвайте ми - главният редактор на любимия ми женски сайт Jenite.bg е изключителна мадама! 

Амбициозна и отговорна, тя внушава респект както в мъжете, така и в жените. Това не означава, че е скучна и намусена в ежедневието. Напротив. Има страхотно чувство за хумор и умее да се забавлява, при това - на макс.

Освен това е спортист до мозъка на костите си и даже навремето е имала амбицията сериозно да се занимава с волейбол. Тренирала е активно от 5-ти до 9-ти клас, после обаче се отказва заради болки в коленете. 

В първи курс в университета пак се връща към ежедневните тренировки, към пътуванията в чужбина и към състезанията. Признава, че тогава, всъщност, е бил и най-силният ѝ период като волейболист.

Все пак, от миналата година вече не играе за университета, а се състезава в т. нар. Аматьорска лига за жени, която Марина предпочита да нарича "Любителска", защото това име ѝ звучи по-подходящо :)

Към настоящия момент, главният редактор на Jenite.bg тренира веднъж седмично, защото не разполага с повече време, сещате се...  

Въпреки всичко, миналата година отборът ѝ стана втори и не е изключено мацките да повторят успеха си и през 2013-та.

След всичко казано, не ми остава нищо друго, освен да ви я представя, в следващото интервю:

*** 

Здравей, Марина! Ако трябва да опишеш себе си с три думи, кои ще са те?

Целеустремена, пряма, забавна. Макар че това последното може и да е само в моята глава.

Знаем, че играеш волейбол, а като дете даже си имала амбицията да се занимаваш професионално с този спорт. Какви качества разви той в теб, за които си му изключително благодарна и до днес?

Едно време тренирах ежедневно, в рамките на 8 години, с 3-годишно прекъсване. Спортът ми помогна да стана постоянна и изпълнителна в останалите си занимания, независимо в каква сфера са те.

Същевременно, на тренировките ми се налагаше да изпълнявам нареждания, които невинаги ми бяха по вкуса. Така успях да се сдобия с дисциплина - качество, което ми помага да вървя напред, дори нещо да ме затруднява на момента.

И да не забравя стабилната психика! Смея да твърдя, че запазвам самообладание и мисля трезво в критични ситуации от всякакъв вид, именно благодарение на напрежението, с което всеки състезател на игрището трябва да се справи, за да се съсредоточи.

831280личен архивМарина се подготвя да биe сервис :) 

Добре, де - какво все пак ти взе, ако има такова, разбира се?

Активното спортуване определено дава много в насока лично усъвършенстване. Същевременно обаче изисква изпълняване на тежки упражнения, тъй като уменията на децата с амбиции да станат спортисти не се развиват особено компетентно. В България, смея да твърдя, повечето детски школи тренират своите възпитаници като възрастни. Когато децата растат, тялото им би могло да понесе натоварване с определена интензивност, но за целта трябва да се изготви специална програма.

Аз също съм минала по този път - вдигане, клякане, скачане с щанги; лицеви, кофички, набирания... И то, когато бях на 13. Всичко това скъси живота на определени части от тялото ми осезаемо.

Едно време си въобразявах, че спортът краде от времето ми за забавления, но сега осъзнавам, че всъщност най-забавните ми мигове са били свързани именно с волейбола.

Болят ли медалите и струва ли си тази болка?

Всеки, който е тръгнал с амбиции да става професионален спортист, ще плати много висока цена за това. Дори в рамките на пет или десет години някой да е във върхова форма, да побеждава и да е страшно добър, след това двете колена, кръстът и поне едното рамо ще му го върнат тъпкано. Не си струва. Много по-важно е да тренираш - волейбол или нещо друго - за удоволствие. 

Възприемаш ли себе си за мъжко момиче и в какво се чувстваш най-силна?

831281личен архивНаграждават Марина на миналогодишния женски любителски финал, когато с отбора ѝ стават втори - тоест, грабват сребърни медали.Определено смятам, че съм силна личност, ако това е то да си мъжко момиче! Приемам предизвикателствата с радост и стискам зъби, когато трябва. Най-силна съм, когато знам, че всичко зависи от мен и моите собствени усилия.

А бориш ли се със слабостите си и как?

Като че ли с времето първо започвам да ги осъзнавам, а след това - да ги побеждавам. Има още доста да се желае. Бих искала да съм по-малко злопаметна, например.

Коя е най-голямата ти победа досега, с която искрено се гордееш?

Всеки период от моя живот е бил една мъничка победа. Съдбата като че ли е благосклонна към мен и ми помага да постигам именно нещата, които най-силно желая. И които са добри за мен :)

Строяваш ли мъжете в живота си и мериш ли мускули с тях?

Имат си едно наум ;) Ала по-скоро предпочитам да влизаме в словесни схватки, отколкото в ръкопашен бой.

Кажи ни две думи за хранителния си режим – какво хапваш, за да поддържаш спортния си дух и атлетичната си фигура?

Обичам да постя - по този начин подлагам на изпитание лакомията си и пречиствам организма си. Никога не съм си поставяла други ограничения, нито съм спазвала диети.

Ежедневният ми режим е продиктуван от застояването ми в офиса: поне 1,5 л вода до обяд; към 12:00 хапвам супа или нещо друго готвено; за вечеря към 20:00 винаги си приготвям нещо, което ми се яде. Със сигурност метаболизмът ми си казва думата, защото не се ограничавам от нищо. Просто следвам прищявките на организма си, а той знае от какво се нуждае - рядко например ми се прияжда нещо сладко или много вредно от типа на junk food.

831278личен архивНа почивка между геймовете - Белград, Сърбия - турнир през 2011 година

Какво смяташ за женската еманципация – добро явление ли е тя, според теб, или не съвсем?

Само умните еманципирани жени знаят, че е много чаровно да се преструват понякога. И да накарат мъжете да си мислят как без тях светът ще спре да се върти. Доброто в явлението е способността на дамите да се справят в трудни ситуации без да мрънкат и да се оплакват. Но аз смятам, че е полезно и за двата пола някои дейности да си останат "мъжки", защото хич не е хубаво, когато мъжете започнат да се чувстват застрашени, слаби или ненужни.

Като редактор на женски сайт, кое "женско" качество изобщо, ама изобщо не ти е чуждо?

Суетата. Като всяка жена, и аз мога да се гледам дъъъълго време в някое огледало, и аз обмислям надълго и нашироко какво да облека... Единствено ежедневното гримиране не ме блазни, предпочитам да се "правя красива" с повод.

Как отпразнува деня на жената?

Гримирах се и купонясвах с жените от Jenite.bg - нима може да има по-добър повод за бутилка вино в работно време? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април