Купете си лесен тонус сега!

За да откриете, че опаковката е празна
Купете си лесен тонус сега!

Когато преди време написахме, че в ада има специално отредено място за производителите на продукти, от които автоматично се отслабва, изобщо, ама изобщо не се шегувахме. Тъжното е, когато светотоизвестни марки се изкушат да възприемат подобни практики. В такъв момент потребителите са много по-склонни да повярват на всички твърдения, които иначе биха минали за абсурдни, защото зад тях стои име с дългогодишни традиции и международна познаваемост. Въпросът е дали маркетингът в тези компании си дава сметка, че така рискува да урони имиджа на същото това име в случай, че някои реши да се усъмни в обещанията, които дава то?

Подобно нещо се случи с Reebok International, които съвсем наскоро подписаха споразумение с Федералната комисия за търговия в САЩ, според което трябва да изплатят 25 милиона долара обезщетения на закупилите обувки от тяхната серия EasyTone. Това са маратонките, за които от Reebok твърдят, че по време на ходене "тонизират" мускулите на бедрата и прасците с до 11% повече и тези на седалището с до 28% повече от обикновените обувки. Последните се предлагат и у нас на цени, вариращи между 150 и 200 лв, взависимост от модела.

За съжаление, научни доказателства за тяхното магическо действие не съществуват. Дори напротив – изследване, проведено от American Council on Exercise прави съпоставка между действието на няколко серии тонизиращи обувки, сред които и такива на Reebok и Sketchers, и обикновени маратонки за бягане. Оказва се, че носенето на първите не води до статистически значими разлики нито в мускулната активация, нито в енергоразхода.

От Reebok продължават да защитават позицията си с показанията на "хиляди" потребители, които усещат разликата, носейки техните предполагаемо революционни модели. И не съвсем без основание.

ReebokПодметките на тези изделия са разработени по такъв начин, че да създават нестабилност по време на ходене и тичане. Това налага промяна в естествената механика на тези действия и в резултат човек просто се чувства необичайно. Тук възниква и въпросът дали подобен дизайн не е потенциално опасен. В крайна сметка, става дума за дебела и нестабилна подметка, която те кара да се движиш по начин, за който не си проектиран, и в дългосрочен план дори може да промени походката ти. За да се установи наличието на подобен риск, ще е необходимо провеждането на серия от дългосрочни изследвания, каквито все още не са инициирани обаче.

И докато има хора, които търсят начини да прехвърлят отговорността за добрата си форма на един продукт, ще има и производители, които ще им предлагат съответните решения. Мисълта за това, че обуваш нещо на крака си и то автоматично започва да го тонизира е много примамлива, но и плитка. До еди-колко-си процента повече сила и тонус се придобиват с процентно нарастване на усилията, които влагаме в тази посока, не със закупуването на поредното магическо решение. Осъзнаването, че безплатен обяд няма е неприятно, но още по-неприятно е да платиш за обяд, след който ще си останеш гладен.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април