Клякайте!

Защото можете :)
Клякайте!

Да клякаме или да не клякаме? Имаме много сериозни опасения, че по-тъп въпрос не сме задавали никога през кариерата си на задаващи въпроси същества. Ако се замислите, просто няма начин човек да не кляка по един или друг начин. В противен случай, щяхме да прекарваме времето си само във вертикално или хоризонтално положение. За щастие, еволюцията ни е надарила със способността да се сгъваме на най-различни места, така че да можем да вършим нашите си, човешки, дейности максимално ефикасно. Ежедневни тривиалности като седенето и клечането изискват от нас да се свиваме в глезените, коленете и таза по десетки пъти на ден, без това само по себе си да е довело до катастрофални последици за здравето на тези стави или пък на каквото и да било друго.

Що се отнася до клякането с тежест, там нещата не стоят кой знае колко по-особено. Стига да сме здрави и уверени, че се придържаме към няколко елементарни технически правила, чието спазване ни е вродено. Същите намират пренос в абсолютно всички вариации на тема "Клек" и веднъж усвоени, могат да ни гарантират здравословно клякане, дори с килограми, надвишаващи два и повече пъти личното ни тегло.

И да, слизането под хоризонтала е не само безопасно, но и задължително условие за тези, които искат да продължат да клякат и за в бъдеще. Природата си знае работата и поради тази причина е предвидила коленете с много широк обхват на движение в сгъването. Единствен повод да не се възползваме от тази свобода може да бъде обстоятелството, че не сме в състояние да слезем под определена дълбочина, без да допуснем компромис с техниката (гърбът започва да се извива, коленете се събират, петите се отделят от пода и др.).

С две думи: Ако можете, клякайте! А ако не можете, научете се :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 25.11.2013 | 01:34
    Клекове с по-малко от личното тегло(например с около 40 кг) ефективни ли са за мъже?

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май