Изхвърлете телевизора, отгледайте атлет!

Едва ли, но все пак...
Изхвърлете телевизора, отгледайте атлет!

Вчера на блога на канадския силово-кондиционен гуру Чарлз Поликуин се появи едно интересно изследване на Монреалския университет, публикувано в средата на миналата година. То е на телевизионно-атлетическа тематика, което ще рече, че се опитва да установи как времето, прекарано в гледане на телевизия преди 5-годишна възраст, се съотнася с външния вид и мускулната мощност на децата.

За целта 1 314 деца се проследяват в период от 10-години, като на възраст от 29 месеца и 53 месеца се се засича точният седмичен обем телевизионна консумация. След това, в четвърти клас, този показател се съпоставя с обиколката на талията и разстоянието, на което може да скочи съответното дете. Е, резултатите от анализа сочат, че хлапетата, които са прекарали най-много време пред телевизионния екран, могат да се похвалят с най-обширен екваториален пояс, докато най-лишените от това съвременно удоволствие скачат най-далеч.

Подобна информация едва ли е изненадваща за когото и да било, но какъв извод можем да си направим от нея? Чарлз Поликуин е повече от радикален и настоява: изхвърлете телевизора. Въпреки че аз лично отдавна съм свършил тази работа, не бих могъл да съм толкова сигурен, че именно това е нещото, което всеки трябва да направи. Да, това как детето ще прекара първите 7 години определено има значение за по-нататъшното му физическо и психическо развитие, но изхвърлянето на телевизора само по себе си никак не гарантира, че то автоматично ще се насочи към продуктивни дейности като учене на нови неща и редовна физическа активност. Все пак западното общество днес разполага с ред други средства за губене на време, освен добрия стар телевизионен приемник.

Затова не бързайте да се отървавате от каквото и да било, а се погрижете да прекарате повече качествено време с детето си, в което да обърнете внимание върху физическото му възпитание и хранителните му навици. През това време съвсем случайно можете да формирате у него ценности, които ще му помогнат само да определи дали да си промие мозъка с безсмислена телевизия или да прочете малко полезна информация по даден въпрос.

 

Смятате, че сме качествен заместител на първа и втора програма? Покажете ни го на нашата страница за яки и щастливи хора във фейсбук :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април