Идеалното време за вдигане на тежко

Някои часове са по-идеални от други
Идеалното време за вдигане на тежко

Едва ли разполагате с повече от 1 час, в който бихте могли да сместите тренировката си с тежести. И все пак, бихте искали да знаете дали има значение кога ще се състои този един час.

Всъщност, има. Ако искате да извлечете максимума от потенциала на вашата програма и да намалите риска от контузии, би било най-удачно да заложите на вечерните (или късноследобедни) тренировки. Ако вече го правите, продължавайте в същия дух, а ние ще ви кажем защо.

  • Доказано е, че способността ни да генерираме сила достига своите пикови равнища на два пъти през денонощието – 3 и 11 часа след събуждане. Най-вероятно 3 часа след ставането си сте на работа и не можете дори да си проверите фейбука незабелязано, камо ли да потренирате. Затова, ако приемем, че ставате към 8:00 часа, то най-подходящият час за вашата тренировка би бил 19:00 – време, по което силно се надяваме да сте приключили със служебните си задължения.

  • Нощно време гръбначните дискове се изпълват с течност и не е добре да подлагаме гръбнака на усукване, сгъване, разгъване, особено с допълнителна тежест. Това е така, тъй като въпросната течност допринася за многократното увеличаване на стреса върху въпросния гръбнак. Поради тази причина и много от хората с болки в гърба се чувстват по-зле непосредствено след ставане. Знае се, че около 1 час след ставане е достатъчен за оттеглянето на близо 90% от тази течност, но тук отново подхождаме с презумпцията, че са малцина тези, които ще станат в 5:00, за да могат да тренират преди работа.

  • Синовиалната течност в ставите (своеобразен лубрикант) достига оптималната си топлина едва 3 часа след събуждане.

  • Непосредствено след ставане кръвното ни налягане и сърдечният ни ритъм са най-високи, кръвоносните ни съдове са по-малко еластични, по-голяма е вероятността за появата на тромби (съсиреци в кръвоносната система), като същевременно способността ни за тяхното разграждане е най-слаба. Не, че искаме да ви плашим, но в предиобедните часове човек е с около 10 пъти по-застрашен от инфаркт.

Гледайте на всичко казано дотук просто като на добра причина да спите до малко по-късно сутрин. Ако сте по-скоро ранно пиле и сутрешните тренировки са това, което ви зарежда с енергия за през деня, не бихме се опитали да ви разколебаваме. А тези от вас, които предпочитат да пренасочат голямата част от времето си след работа в други занимания, винаги биха могли да разделят тренировката си на две части:

  • лека част (разтягане, мобилизации, едноставни упражнения, упражнения със собствено тегло), която да изпълнявате сутрин;

  • тежка част (тежки серии с базови упражнения, интервални сесии), която да изпълнявате вечер;

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май