Игрите на открито: важни за здравето на децата

Развиват двигателните им умения и ги снабдяват с витамин D
Игрите на открито: важни за здравето на децата

Наскоро започнах една рубрика, която нарекох "Отслабването: просто като детска игра". И, да, съгласна съм, че заглавието е малко подвеждащо. Защото постигането и впоследствие - поддържането на добра форма, никога не е било фасулска задача.

В крайна сметка, целта на споменатата поредица от материали е една-единствена: да ви покаже, че всяка физическа активност е полезна за вас.

Разбира се, люлеенето не е сериозна тренировка, от където и да я погледнем. Нито пък пускането на хвърчило. А ако наистина искате да имате здраво и оформено тяло, трябва да спортувате редовно, като възрастни, съобразявайки се с разнообразните си фитнес нужди.

Що се отнася до детските игри, те са най-вече за малчугани. Нещо повече, би било чудесно хлапетата да прекарват повече време навън, вместо да киснат пред компютъра. Защото заниманията на открито обикновено са равни на повече движение, а движението е здраве. Уви, нещата са свързани и то – много.

Проблемът е, че голяма част от родителите често нямат възможност да осигуряват на децата си въпросното удоволствие. Поне според направено наскоро американско изследване, публикувано в Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

inm.comВ експеримента се включват близо 9000 деца, в предучилищна възраст (между 3-5 години). Резултатът: половината от мъниците не играят редовно навън. Причината е, че родителите им са прекалено заети с професионални и други ангажименти, за да отделят време и за това.

Е, вярно е, че проучването не отговаря с пълна сила за нашата действителност. Но би било адски интересно, ако то се проведе и тук. Струва ми се, че резултатите няма да са коренно различни. Защото, уви, задълженията на българския родител също не са малко.

От друга страна, редица семейства у нас често избират да се "разходят" в мола, отколкото някъде другаде. Причината е ясна: търговските комплекси обикновено разполагат с детски кътове, където малчуганите могат да бъдат оставени да си лудуват на воля, докато родителите им пазаруват, например. В което няма нищо лошо, стига да не се случва тенденциозно.

Все пак обаче нека не забравяме, че заниманията на открито са важни не само заради движението, което осигуряват. Излагането на слънчева светлина е другото им предимство, защото позволява на малчуганите да се снабдяват с така необходимия за тялото витамин D. А ако игрите се случват сред природата, на чист въздух – още по-добре.

След всичко казано дотук, ви съветвам да не пропускате добра възможност да поиграете с мъника си навън, в парка. Особено през пролетта, когато времето е толкова хубаво и приятно. Знам, че планирането на ангажиментите не е лека задача. Но се налага да го правите, ако искате децата ви да са здрави и щастливи ;) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май