Задникът ви се мисли за стъпало

Интересен поглед върху кинетичната верига на седящия човек
Задникът ви се мисли за стъпало

Когато казахме, че седенето е антиеволюция, може би някои от вас са пропуснали да ни чуят, а други са пропуснали да ни разберат. Затова ще се опитаме да ви представим тази концепция по един различен начин. Доктор Марк Ченг го нарича "дългосрочно кинетично объркване". Но какво се има предвид под този засукан термин?

Ако погледнете на тялото отдолу-нагоре като на една верига от стави, неизменно ще започнете от брънката, която му служи да контактува със земята, а именно – стъпалото. Стъпалото трябва да е максимално стабилно, за да създаде основата, от която тялото да се движи, да генерира сила, да балансира и т.н. По-нагоре по веригата имаме нужда от мобилен глезен, който от своя страна позволява на коляното да е максимално стабилно, откъдето се придвижваме към мобилната тазобедрена става, нататък към стабилния пояс и т.н.

Тези от вас, които се интересуват по-задълбочено или четат сайта от по-отдавна, може би ще разпознаят в това описание верижния модел на Грей Кук и Майк Бойл, където има редуване на стави с "противоположни" функции. Според нея, в момента, в който една става започне да функционира по начин, за който не е проектирана (фиксиране на глезена във висока обувка, например), тогава се създават предпоставки за възникване на проблеми нагоре и надолу по веригата.

Ето така стигаме дотам, откъдето започнахме. Модерният човек днес контактува със земната повърхност много повече чрез седалището си (през стола, разбира се), отколкото посредством ходилата си. Така тазобедрената става, която е предназначена да се движи във всички посоки и е снабдена с една от най-големите и най-силни мускулни групи в тялото (глутеусите), се превръща в основната ни опорна точка. Това изисква от пояса да се мобилизира, за да можем все пак да извършваме някакво движение от седналата си позиция и така нататък, докато не започнат да ни болят кръст, рамене, шия, седалищен нерв и други работи. Просто, защото задникът ви се мисли за стъпало.

Според Марк Ченг най-добрия начин да поправим част от тези щети са суинговете. И работата в изправено положение, разбира се. Първото май е по-лесно.

https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април