За ползите от пилатес

Много са!
За ползите от пилатес

Най-важното

Става въпрос за една любопитна фитнес комбинация от каланетика, балет и йога. В тренировките често се използват малки предмети - ластици, пружини, както и причудливи уреди. А движенията са плавни и преливащи, извършват се на фона на отпускаща и релаксираща музика.

Към днешна дата системата от упражнения на американския експерт с немски произход Джоузеф Пилатес има безброй много почитатели по света. Знаехте ли, например, че световната тенис звезда Серина Уилямс също практикува въпросната физическа дейност?

"Усетих резултатите от нея само след седмица", споделя в интервю спортистката с въодушевление.

Всъщност, не само тя, а редица фитнес експерти са на мнение, че програмата на Джоузеф носи много здравословни ползи. Нека видим няколко от тях:

Грижа за стойката

Голяма част от упражненията принуждават трениращия непрекъснато да изпъчва гърдите, да изправя гърба и да държи раменете назад. По този начин комплексът има потенциал значително да оправи стойката. Бонусът е, че, едновременно с това, развива гъвкавостта и издължава силуета.

Стабилност в пояса

Въпреки че е комплексна тренировка за цялото тяло, редовната пилатес практика увеличава най-вече силата и издръжливостта в пояса. Защото повечето движения изискват от практикуващия непрекъснато да напряга коремните мускули за повече стабилност при реализацията им.

Силният пояс пък е добра защита срещу мускулни дисбаланси, както и срещу контузии при падания. А знаете, че последните зачестяват с възрастта.

Край на болката

Според редица експерти, пилатес притежава силата да ликвидира трайно болката в гърба, кръста, врата и раменете. Самият Джоузеф започва да се занимава със спорт още в ранна детска възраст, защото страда от сериозни ортопедични проблеми.

Основната му цел е била да намери адекватен начин за облекчаване на неприятните усещания. Дългогодишните му дирения довеждат все пак до създаването на чисто нова система, която бързо получава популярност.

Добро настроение

Е, това е ясно. Като всяка физическа дейност, и при тази се освобождават много от хормоните на щастието. Резултатът: гарантирана усмивка и хубави емоции след тренировка.

А какви са вашите впечатления от пилатес, ако имате такива?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май