Дишай, защото...

... си жив!
Дишай, защото...

Я кажете честно, вие живи ли сте? Как ще сте живи, ако не се опитвате да подобрявате постоянно аеробния си капацитет, или с други думи, да дишате по-дълбоко, по-равномерно, по-добре? Искам да ви дам един пример за това кога човек диша и кога не диша и да кажа (за пореден път) защо според мен е по-добре да се диша, отколкото да не се диша.

Обсебена съм от дишането. Това може би се дължи на факта, че съм изживявала моменти, в които този процес при мен е бил затруднен. Когато ви се случи да получите задух имате чувството, че съзнанието ви лека-полека се замъглява и сякаш се отдалечавате от реалния свят. След като ви мине осъзнавате, че това дишането било голяма работа. Без него някак си животът не се получава.

Същевременно сме изправени пред един парадокс: ден след ден дишаме все по-малко. Защото сме заети да работим и не обръщаме внимание на нещо, което и без това се случва от само себе си. В крайна сметка, вие си дишате от бебета, какво толкова трябва да му мислите?

Само че когато сте бесни или адски радостни, усещате, че сте изпълнени с гигантски дози въздух, който ви кара да се чувствате могъщи. Защо въздухът е толкова осезаем в най-важните моменти от живота, но не и в това, което се случва всеки ден – отново живота? Мисля, че човек трябва да диша така, както това се случва в най-съдбовните моменти.

inm.com

И така. Ако искате да давате повече от себе си, да надскачате непрекъснато възможностите си във фитнеса и спорта, ако искате да сте по-спокойни, хармонични и уверени, дишайте. Както правите това по време на интензивна тренировка, примерно. С други думи – трудно, но безотказно.

Пробвайте да вдигате тежко или да тичате без да дишате. Как е, а? Не се получава. Значи има смисъл да се диша повече и по-добре, а тренировките могат само да ви помогнат в това начинание. Схемата е елементарна: колкото повече ходите пеша, карате колело, правите упражнения със собствено тегло и тежести (списъкът е дълъг), толкова по-лесно ще се научите да наблюдавате и подобрявате дишането си.

Обратното важи също: колкото повече наблюдавате дишането си по време на гореизброените физически дейности, толкова по-добре ще ви се удават те. Опитайте. Синхронизирайте дишането си с движенията. Нещата постепенно ще започнат да се случват естествено.

В подкрепа на дишането съм изнамерила едно тематично клипче с кросфитъри. Знаете, че те са хора, които непрекъснато предизвикват себе си, защото изпитват особено удоволствие сами да си създават фитнес неприятности с единствената цел да ги преодоляват. Диш-диш-диш.

Ако идеята за дишане ви харесва, можете да разгледате някои наши материали, в които обсъждаме темите: дишане на висока надморска височина, усъвършенстване на дишането, правилното дишане, и разбира се, защо е хубаво да се диша на практика.

Приятен ден!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май