Двама на колелото

Карането на тандем велосипед не е съвсем лесна задача, ама не e и чак толкова трудна :)
Двама на колелото

Най-важното

Тандем велосипедът е атрактивен начин за придвижване. Така че бъдете готови за вниманието, което ще привличате, докато го карате :) И не се разсейвайте, ей! 

- Хей, много бързо въртиш педалите!

- Ти пък изобщо не ги въртиш, скъпа...

На този кратък разговор станах неволен слушател, докато един тандем велосипед прелетя покрай мен вчера в парка. Усмихнах се и се замислих. Никак не е лесна работа съвместното каране на колело, не. Като умален макет на семейното съжителство е - че даже и по-трудно :)

Та, ако имате намерение скоро да въртите заедно педалите с половинката си, нека ви дадем няколко полезни съвета. Взехме ги назаем от Крис и Джанис – двама ентусиасти, които през 2010-та изминават повече от 7000 км на тандем колело!

От общата си вело обиколка из Европа научават много неща: за пътуването, за живота, един за друг... Едновременно с това, извеждат няколко основни правила за придвижването в екип. Ето ги:

С-и-н-х-р-о-н-и-з-и-р-а-й

Както и в любовта, в съвместното "шофиране" хармонията е най-важното условие за успех, отбелязват пътешествениците. Постигнете ли я, всичко ще бъде наред, сигурни са те.

В началото на всяка сесия задавайте общ ритъм за въртене на педалите, който спазвайте през цялото време. Може да си помагате с отброяване – раз, два, три, например.

Идеята е между пилота (този, който е отпред) и заместник пилота (този, който е отзад) да има разбирателство относно скоростта и посоката на придвижване. Не е желателно да прекратявате въртенето без предупреждение, както и да оставяте другарчето си да се зори само.

Главният пилот! За къде си се разбързал? Съобразявай се с темпото на заместника си, за да не го ядосаш :) Комуникирайте непрекъснато и обсъждайте всяка маневра – за ваше добро е.

Не претоварвайте тандема си с багаж

Особено ако възнамерявате да пътуване надалече с него. Защото така ще усложните маневрирането.

И още: ще ви е по-трудно да спирате, имайте го предвид – двама човека и две раници никак не са малка тежест. Затова спазвайте предпазлива дистанция с другите участници в движението, погрижете се за безопасността си. Не е препоръчително да взимате стопаджии, защото и те ще ви натежат, няма майтап :)

inm.com

Обичайте велосипеда си и се грижете за него

Защото е страхотно превозно средство. Става въпрос за една адски издържлива на натоварване машина, която може да ви заведе на неподозирани места. Плюс това, има потенциал да възроди романтиката във връзката ви. Учи ви на търпимост и доверие към партньора...

"Преглеждайте" редовно техническото състояние на колелото си и проверявайте изправността му. Не скъпете средства за ремонтни дейности и нововъведения по него. 

Ми, толкова от Крис и Джанис. Ако и вие имате опит в това спортно приключение, много ще се радваме, ако го споделите с нас :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май