Вдигайте по-бързо…

Що е то метаболитна тренировка и има ли почва у нас?
Вдигайте по-бързо…

Ако следите страницата на FitWell във фейсбук, то със сигурност сте попадали на снимки на една много яка мадама с екзотичното име Негар Фунууни, по която всички вкупом точим лиги. Ако трябва да опиша накратко защо съм й такъв фен, най-удачно би било да цитирам описанието, което дава за себе си самата тя: "Негар Фунууни е човек, който иска да яде вкусна, истинска храна, да вдига тежки неща и да се наслаждава на живота”. Също така държа и да спомена, че Негар прави турско ставане с 36 килограмова пудовка… ей така, между другото.

Както вече стана ясно, дамата вдига тежко… А след стандартната тренировка, обикновено включва и метаболитна такава. Метаболитна е тази тренировка, която се изпълнява за кратко време, с малки почивки между сериите. Добра идея е да изберете упражнения, които натоварват цялото тяло. Ползите от такъв тип тренировки са много. Установено е, че при възстановителния процес след високоинтензивни упражнения организмът продължава да гори мазнини часове, дори дни, след като тренировката е приключила. Друг бонус е подобряването на хормоналния профил и по-специално увеличаване секрецията на грелин. Ще ви покажа една примерна метаболитна тренировка по рецепта на Негар, която е под формата на стълба и включва две базови упражнения - гоблет клек и суинг.

Ще са ви необходими само една пудовка с подходяща за вашето ниво тежест и сух парцал. Стълбата се изпълнява по следния начин – 10 повторения на гоблет клек в комбинация с 5 суинга, последвани от 9 гоблет клека с 6 суинга и така до края на света или иначе казано докато стигнете 5 повторения на гоблет клек, последвани от 10 суинга. И тъй като тренировката е високоинтензивна, не ходете до магазина в почивката между сериите и се стремете да не прехвърляте 10 минути за цялата стълба.

Разбира се, може да модифицирате по свое усмотрение и да добавите още упражнения към комплекса, докато не се сринете в локва пот на пода. Сега вече може да вземете сухия парцал и да забършете преди някой да е пострадал сериозно…

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април