Активна ли е България?

Резултати от Световното по пасивност :)
Активна ли е България?

Добрата новина е, че не сме най-пасивната държава в света. Не толкова добрата новина е, че не сме и най-активната. В интерес на истината, сме някъде по средата.

Това научих от един нов доклад, публикуван преди броени дни в журнала The Lancet. Той има за цел да отчете нивата на физическа активност в над 100 страни. При анализа на данните, авторите му приемат норматив от 30 минути средноинтензивна активност пет пъти в седмицата или 20 минути високоинтензивна активност три пъти седмично. Естествено, резултатите не претендират за хирургическа прецизност, но са добър ориентир за това как (и най-вече колко) се движат различните държави.

Глобалната картинка е, че около 31% от възрастните по света са физически неактивни, като пропорциите варират от 17% в Югоизточна Азия, до 43% по Източното Средиземноморие и Америките. Съвсем естествено, пасивността се засилва с напредването на възрастта, по-присъща е за жените и за държавите с висок жизнен стандарт.

Своеобразен победител в шампионата е Малта с близо 72% физически безделници, плътно следвана от южноафриканската държава  Свазиленд  (69%), Саудитска Арабия (68,8%), братска Сърбия (68,3%), Аржентина (68,3%) и Микронезия (66,3%). Най-активни са в Бангладеш, където само 4,7% от населението си седи на задника, а след тях са поданиците на африканските Мозамбик, Коморос и Бенин (съответно 7,1, 8,3 и 9,1%). В списъка от общо 119 държави България фигурира на 76-то място, където усредненият процент е 26,8. От българите бездействат 24,7%, а пасивните българки са с цели 4% повече (28,8%).

В графиката по-долу можете да се запознаете нагледно с всички резултати от доклада по азбучен ред, а класирането по заслуги можете да разгледате в следната таблица

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април