Strongman*: Камъните на Атлас

Товарът на ловките титани
Strongman*: Камъните на Атлас

Какво толкова им е особеното на тези камъни, ще попитате. Истината е, че могат да си намерят майстора само в лицето на волеви, всестранно развит атлет. Защото в случая не е достатъчно да повдигнете тежест с трудна за балансиране форма. Трябва ви и кураж, за да я задържите в ръцете си. (Все пак, не искаме светът да се сгромолясва, нали? :)) Дами и господа, представяме ви нашите любимци от състезанията Strongman – тежестите с труден характер, наричани още Камъни на Атлас.

Всъщност, не бихме казали, че обръщането на гуми и фермерската разходка са ни по-малко мили на сърцето. Само че в повдигането на тези камъни намираме една особена сантименталност. Понякога дори възприемаме дисциплината като жест на съпричастност към титана Атлас, за когото древните гърци вярвали, че държи на плещи небесния купол.

Но докато Атлас поддържа земното кълбо, то едноименните тежести, които повдигат нашите съвременници, са изработени от бетон, а понякога и вътрешно подсилени със стомана и желязо. В надпреварата Strongman масата на камъните варира от 100 до 180 кг.

Формата на тежестите, както казахме, е съвършено кръгла или почти кръгла, което ще рече, че здравият хват е задължително условие за повдигането. Да не говорим за това, колко лесно, опасно и неловко е нещо кръгло и тежко да се измъкне от ръцете ви. То със сигурност ще побърза да падне право надолу (разбирайте върху вас).

Да, камъните на Атлас са тежко бреме, но както всички други физически упражнения, тук усъвършенстването идва с упорити тренировки и изграждане на отлична техника. 

В състезанието за най-силен мъж на света са известни няколко протокола за носене на атласките камъни. Три от най-популярните можете да видите тук, тук и тук. По регламент, демонстрацията следва да приключи в рамките на 60-75 секунди.

Упражнението ангажира абсолютно цялото тяло и ако при повдигането натоварите неправилно дори един мускул, бъдете сигурни, че светът ще се сгромоляса върху вас. Хората, които включват камъните на Атлас в тренировката си, често страдат от контузии, наранявания, охлузвания и др. Физическата издръжливост, високата поносимост на болка и смелостта да опитваш отново всеки път, след като изпуснеш камъка са качества, без които състезателите са обречени на неуспех.

Правилната работа с този фитнес атрибут се усвоява с времето и не се препоръчва за начинаещи атлети. Също така е препоръчително тежестите да се вдигат в присъствието на още един човек, който да окаже помощ, в случай, че хватът откаже. Е, стиска ли ви да опитате?

 

*Буквален превод от английски език – "силен човек"

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май