18 съвета за по-ефективна тренировка. Част 2

Как да подобрим клека, лежанката и лицевите си опори
18 съвета за по-ефективна тренировка. Част 2

Повечето хора допускат привидно незначителни, но фундаментални технически грешки при изпълнението дори на най-базовите движения в залата. Това в много случаи значително ги отдалечава от резултатите, които преследват.

Бързаме да ви поднесем знанието, което ще ви позволи да направите тренировката си много по-ефективна като ангажирате правилните мускули, изразходвате повече енергия и намалявате риска от контузии.

 

Клек

Често срещана грешка: Започвате движението с коленете.

Как да я избегнете:

  • Опитайте се, вместо да се "чупите" в коленете, да се сгъвате в кръста. Започнете движението, избутвайки таза назад с идеята, че се опитвате да седнете на ниско столче, което се намира зад вас.
  • Когато клякате, си представете, че сте стъпили върху вестник. Опитайте се да разкъсате вестника, като натискате земята със стъпала и се стараете да ги разтворите встрани. Така се активират седалищните мускули, които са фундаментални за това упражнение.
  • Не изправяйте тялото си, а по-скоро избутвайте земята с крака. Това също ще спомогне за по-добрата мускулна активност.

 

Лежанка

Често срещана грешка: Мислите за движението просто като за избутване на щанга от лег.

Как да я избегнете:

  • Когато понижавате щангата, опитвайте максимално да събирате плешките си и си представяйте, че придърпвате лоста към себе си. Това ще подобри стабилността ви и ще увеличи напрежението в горната част на тялото ви, като по този начин ще можете да преодолеете тежестта по-лесно.
  • Придърпвайки щангата към себе си, изпъчете гърдите си още повече, за да я посрещнат. Така леко ще съкратите обхвата на движение и ще постигнете пружиниращ ефект при изтласкването на лоста обратно нагоре.
  • Избутвайки тежестта, опитайте се да стискате лоста възможно най-силно, дори си представете, че го изкривявате. Ще въвлечете значително повече мускули в движението и ще си осигурите повече стабилност и сила в него.

 

Лицеви опори

Често срещана грешка: Допускате таза ви да "увисва" надолу.

Как да я избегнете:

  • Когато сте в позиция за лицева опора, позата ви трябва да изглежда по същия начин, все едно сте изправен – тазът не отива нито напред, нито назад, гърдите са изпъчени, раменете изпънати назад, не сте изгърбени.
  • Преди да започнете движението, стегнете корема си, все едно се готвите да посрещнете удар. Задръжте това напрежение през цялата серия и по този начин тялото ви ще остане стабилно и изправено, докато приключите. 
  • Не избутвайте тялото си от земята, а по-скоро избутвайте земята с ръцете си. Подобна нагласа ще ви позволи да генерирате повече сила в движението. 

 

 

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май