Упражненията на "черния лебед" Натали Портман

Искате ли красиви крака на блерина?
Упражненията на "черния лебед" Натали Портман

Световната премиера на новия филм на американския режисьор Дарън Аронфски - "Черният лебед" (Black Swan), мина и с нетърпение очакваме лентата да дойде и у нас. Имаме поне две причини за това – прекрасната Натали Портман и френския мачо Венсан Касел, в очаквано добра комбинация.

Този път изкусителната Портман се превъплъщава в ролята на балерина-ветеран, която още може да докаже на себе си, че успехът тепърва предстои в живота й. Дали се е справила с тази трудна роля, ще разберем след като гледаме филма.

Можем да заявим твърдо обаче, че в лентата актрисата показва прекрасно изваяна фигура на балерина, благодарение на хипер интензивна програма. Тя била разработена от бившата балетна танцьорка Мери Хелън Бауърс и изисквала Портман да тренира по 8 часа дневно, шест дни в седмицата!

"Забелязали сте колко красива стойка, стегнати и дълги крака имат балерините", споделя в интервю Мери-Хелън. "Искахме Натали не само да изглежда като професионална балерина, но и да я научим да се движи и да танцува като такава".

За да оформи тялото й като това на балетните танцьорки, Бауърс подлагала актрисата на интензивен курс по балет, комбиниран с плуване и упражнения за издръжливост.

"Започвахме деня обикновено с плуване по километър и половина, в свободен стил или бруст. Следваха 2 часа балет и движения, натоварващи цялото тяло."

Вие вероятно скоро няма да се снимате във филм, но не се съмняваме, че искате да имате тяло на танцьор. Ето пет движения, препоръчани от Мери-Хелън, които ще ви помогнат да изглеждате още по-добре и да се чувствате идеално в тялото си.

Упражнение: 1

"Балетните танцьори имат здрави и издължени крака", обяснява Бауърс и пояснява, че движенията по-долу оформят бедрата, задната част на краката, горната част на тялото и дупето.

Легнете по гръб, като напрягате коремните мускули, с крака, свити в коленете, ползвайки пръстите на ходилата си за опора. Изпънете левия крак, така че пръстите ви да сочат тавана. Докато вдигате таза от земята, дръжте мускулите на корема стегнати и коленете едно до друго. Спуснете пак таза, почти докосвайки пода и пак го повдигнете нагоре. Повторете движението още 30 пъти и го изпълнете и на другата страна.

 

 

Упражнение: 2

Стегнато дупе на балерина не само ще ви помогне да изглеждате добре в дънки, но и във всяка друга дреха, която решите да облечете. 

Застанете на четири крака, но преди това се уверете, че разполагате с мека възглавница, която да положите под коленете си.

Доближете едното коляно към гърдите и след това изпънете крака назад и нагоре, без да сгъвате коляното. Стегнете мускулите на корема и вдигнете крака към тавана. Направете 30 повторения и сменете краката.

Упражнение: 3

"За една балерина е много важно винаги да пази баланс. Това е цялата тайна на балета", обяснява Мери Хелън. Ето защо упражненията за корем имат двойна цел: да тонизират коремните мускули, докато ги разпъвате, а те самите са в основата на това тялото ви да пази баланс.

Легнете по гръб с разтворени на нивото на раменете ръце, с леко свити лакти и с длани, обърнати една към друга. Свийте леко краката в коленете, повдигнете горната част на тялото и стегнете корема. В същото време вдигнете ръцете над главата, така че да очертават кръг около нея. Стремете се да стягате коремните мускули, докато повтаряте цялото движение отначало. Направете общо 30 повторения.

Упражнение 4:

"Всяка балерина може да се похвали с перфектна стойка и красиви ръце", разказва Мери Хелън. Как ги постига обаче? 

Седнете на постелка с изпънати пред себе си крака и се опрете на ръцете си, като ги поставите зад дупето. Пръстите на ръцете са насочени навън.

Повдигнете таза от постелката, без да сгъвате лактите и с отворени гърди и изпънат врат. После стегнете корема и леко свийте ръцете в лактите. Спускайте и повдигайте таза, като сгъвате и опъвате лактите. През цялото време дръжте дупето във въздуха и стягайте коремните мускули. Повторете движението около 30 пъти.

Упражнение 5:

"Разтягането след тренировката удължава и отпуска мускулите, за това е фундаментална част в строежа на тялото на балетиста", завършва Хелън. Така че...

Легнете по гръб и изпънете единия крак нагоре. Използвайте двете си ръце, за да го приближите по-близо до главата, като се опитвате да не го сгъвате в коляното. Повторете и с другия крак. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април