С какъв хват да се набираме?

Изберете типа набиране, който е подходящ за целите ви
С какъв хват да се набираме?

Най-важното

Прониран хват (надват) е хват, при който дланите сочат навън и трениращият вижда кокалчетата на ръцете си.

Супиниран хват (подхват) е хват, при който дланите са обърнати към трениращия и той може да види ноктите на пръстите си.

Набирате ли се? А колебаете ли се какъв хват да използвате, когато се набирате. Привидно сходни, двата основни вида набиране имат своите различия. Привърженици на пронирания хват (надхват) са най-вече т.нар. "функционално" трениращи, които спорят, че това е единственият естествен начин за набиране. Супиниран хват (подхват) използват по-бодибилдинг ориентираните от нас, основно заради по-голямата въвлеченост на бицепса в движението.

За щастие, наскоро публикувано в американския Journal of Strength and Conditioning Research проучване хвърля малко повече светлина върху въпроса и допълнително улеснява избора ни. Авторите на изследването правят сравнение между електромиографичната (EMG) активност на няколко мускулни групи при двата типа набиране. Естествено, и в двата случая най-"работещ" е широкия гръбен мускул. Набирането с подхват демонстрира не само по-добра активация на бицепсите, но и на гръдните мускули. Набирането с надхват се отличава с едно предимство и това е значително по-доброто въвличане на долния трапец (мускулът в средната част на гърба ви, заключена между лопатките).

И какво от това?

Всъщност, зависи от целите ви:

  • Ако основен приоритет ви е изграждането на мускулна маса и имате достатъчно силен долен трапец, изглежда набирането със супиниран хват е вашето упражнение.

  • За тези, които имат неправилна стойка (изгърбване), проблеми с раменете или желаят да поставят повече козметичен акцент върху гърба, по-подходящ би бил пронираният тип набиране.

 

Можем да приемем, че по-универсалното от двете е набирането с надхват. Голямата част от трениращите поставят достатъчно (дори прекалено) голям акцент върху т.нар. "плажни" мускули – бицепс и гърди. Това води до две неща:

  • Тези мускулни групи са добре развити и дори изпреварват развитието на останалата мускулатура

  • Прекомерният фокус върху движения, трениращи бицепса и гърдите допълнително засилва ефектите от модерния начин на живот и става причина за възникването на мускулни дисбаланси. Те, най-общо казано, се изразяват в хиперактивна предна верига и слаба задна верига. Долният трапец е един от най-слабите мускули на средностатистическия съвременен човек, масови са проблемите със стойката и най-различни раменни патологии.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май