Неравни лицеви опори

Не само за разнообразие, но и за допълнителни ползи
Неравни лицеви опори

Ако си бяхме поставили за цел да отразяваме абсолютно всяка вариация на тема "лицеви опори", то тогава навярно нямаше да четете за друго упражнение на сайта ни. С това се опитвам да кажа, че такива има изключително много и понякога на човек му е трудно да отсее стойностните предложения от плявата.

Тук бих могъл да добавя още много неща, но ще се задоволя с изказването, че има няколко причини, поради които може да се търси модификация на едно базово движение като лицевата опора:

  • разнообразие (защото на повечето хора им доскучава рано или късно)

  • прогресия (усложняване на движението, така че да се постигне още по-голям тренировъчен стимул или трениране на допълнителни мускули и/или атлетически качества)

  • регресия (улесняване на движението за хора с контузии, болки или за такива, които не разполагат с необходимите качества (сила, координация, мобилност, гъвкавост и т.н.) за изпълнението в класическия му вариант)

Ето защо, независимо дали се каните да опитате ново упражнение или вариация на нещо познато, е добре да знаете защо то се прави по въпросния начин. Така не само ще можете да прецените дали то е подходящо за вас и целите ви, но и ще сте в състояние да проверите дали наистина върши това, което се очаква от него.

След едно такова въведение, смятам, че мога да ви представя неравните лицеви опори. Може би е добре да кажа, че те са удачни за тези от вас, които са овладели до съвършенство техниката на класическата лицева опора и могат да се похвалят с поне 30 чисти повторения. Иначе изпълнението на настоящия вариант е привидно лесно – за целта едната ви ръка просто трябва да се намира по-високо от другата. Това може да стане с помощта на медицинска или обикновена топка, дървено трупче или най-тривиална купчина книги. Имайте предвид, че сферичните обекти придават допълнителна нестабилност на движението и го правят още по-предизвикателно.

Идеята зад подобно изпълнение е, че повдигането на едната ръка поставя другата под сравнително по-голямо натоварване. Това е добър вариант за тези, които се стремят към усвояването на лицеви опори на една ръка или просто целят по-сериозен тренировъчен стимул. Повдигнатият крайник, от своя страна, е заставен да се движи в много по-голям обхват и тази особеност би била от полза за хората с недостатъчна мобилност в раменния пояс.

Неравното разположение в много по-голяма степен ангажира и поясната мускулатура, която трябва да противодейства на опитите на тялото да се завърти на една страна. Както вече споменах, ако за повдигането се използва сфера, тогава нещата стават още по-интересни за корема.

Изпълнението е добре да се случва в четен брой серии (при редуване ляво-дясно) така, че на всяка ръка да се падат по еднакъв брой повторения. Подходяща схема е 4 х 8-12. Естествено, ако в някакъв момент почувствате болка или дискомфорт, значи това упражнение или не е за вас, или не правите нещо както трябва.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май