Мобилизирай таза

Предназначението на голяма част от ставите е да се движат, затова – движете ги
Мобилизирай таза

Дали защото краят на света наближава стремително или поради някаква друга причина, хората наистина са забравили (или може би не знаят) как да използват таза си по предназначение и се движат все по-кошмарно. Сигурно подобно мрънкане вече ви е познато оттук и оттук (а защо не и оттук?), но нямам абсолютно никакво намерение да се уморявам, защото така или иначе не ни остава много време.

Наистина, да сме мобилни в таза е много важно. Той е кълбовидна става, което означава, че за него природата е отредила особено голяма свобода на движение – в три равнини. Когато тази свобода на движение бъде ограничена, тогава започват да ни болят разни неща като кръст, колене, дори рамене, тогава изпълнението на иначе елементарни действия става не само трудно, но и опасно. Тогава дори тренировката, която е предназначена да ни направи по-здрави, може да ни навреди.

Днешната мобилизация няма за цел да реши всичките ви житейски проблеми или пък да предотврати края на света, но със сигурност може да направи добра услуга на таза ви. Освен това със сигурност е доста по-забавна от повечето неща, които правите по време на тренировка и ще мине известно време, докато ви омръзне. За да я направите, ви трябва достатъчно дълга пръчка (поне 1,5 метра) и малко повече изобретателност, така че да успеете да я закрепите в хоризонтално положение малко под височината на таза ви (например посредством облегалките на два стола).

Представете си го като лимбо но без шумната компания. О, и движенията са малко по-различни. Изходната ви позиция е ребром към препятствието и целта ви е да го прекрачите, но не фронтално, а настрани. Озовете ли се от другата страна, задачата ви е да се върнете обратно, този път пропълзявайки под пръчката. Не на четири крака, а на два – отново странично. Сигурно нищо не сте разбрали, затова прилагам видео:

Можете да се забавлявате по този начин в единична серия от по десет преминавания отгоре и отдолу по всяко време, но особено добра идея е да го правите преди упражнения, засягащи долната част на тялото.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май