Изкуството да се наведеш

По правилния начин
Изкуството да се наведеш

И това ако не е наглост! Що за сайт е този, който се опитва да учи хората на такова тривиално нещо като навеждането?!

Нека ви отговоря на въпроса с подобен: Що за хора са тези, които успяват да объркат такова тривиално нещо като навеждането? Май, че се наричаха средностатистически...

Разбира се, че почти всеки може да се наведе някакси. В противен случай навсякъде щяха да се търкалят изпуснати вещи, а собствениците им щяха да кръжат около тях като едни безпомощни тояжки. Много от нас обаче не си дават сметка, че начинът, по който вземат вещите си от земята, завързват обувките си и извършват прочее наведени действия е от голямо значение за здравето. Стане ли дума за упражнения с тежести, които изискват подобен двигателен модел, това значение придобива още по-колосални измерения. Това е и основната причина, поради която мъртвата тяга си е спечелила ужасната репутация на прецаквач на кръстове – тя е нищо повече от навеждане и изправяне с тежка щанга.

Fitwell.bg

Докато вие се забавлявате на опитите ми да вдигна пожарогасителя от земята, аз ще се опитам да ви кажа нещо важно. То касае тазобедрената става, която изпълнява най-различни функции, изискващи голяма свобода на движение. Една от тях е навеждането, където тя служи като своеобразна панта по средата на тялото ни и му позволява да се сгъва и разгъва безопасно с помощта на едни от най-силните мускулни групи (седалищните и тези на задните бедра).

Проблемът е, че с напредването на годините и възприемането на все по-пасивно поведение, голяма част от хората губят присъщата си мобилност там. Тогава те нямат друг избор, освен да потърсят тази мобилност на друго място, щом им се наложи да се наведат. Обикновено въпросното място е кръстът и в резултат навеждането наподобява лявата картинка. Това поставя гръбначния стълб под доста по-голямо напрежение и изпълнено достатъчно много пъти (особено с помощта на подходящата тежест), може да доведе до лумбаго, дискова херния и други контузии.

Възвръщането на правилна механика на навеждане (вдясно) отнема известни усилия, но едно от най-елементарните неща, които можете да опитате в тази посока, е следното. Обърнете гръб на произволна стена и се отдалечете на няколко сантиметра от нея. Застанете със стъпала на широчината на таза и леко присвийте краката си в коленете. От това положение се опитайте да допрете задните си части до стената, без да се изгърбвате и без да губите баланс, естествено. Ако не сте сигурни дали гърбът ви е прав, бихте могли да прилепите плътно опакото на дланта си до кръста. Започне ли тя да губи контакт с неговата повърхност, най-вероятно сте се извили прекалено много.

Fitwell.bg

Върнете се в напълно изправено положение, като за целта стегнете силно седалищните мускули. Отдалечете се на още няколко сантиметра и повторете упражнението. После пристъпете напред още малко и опитайте отново. Ще усетите, че с всяко следващо отдалечаване, торсът ви ще става все по-хоризонтален на земната повърхност. Продължавайте в същия дух, докато вече не сте състояние да докоснете стената и да запазите баланс. Върнете се в последното положение, където това е било възможно и от него направете 10-12 повторения.

Бихте могли да изпълнявате настоящата комична процедура по няколко пъти на ден, докато не се уверите, че напълно сте отработили новия двигателен модел и го прилагате несъзнателно във всякакви житейски ситуации. Най-вероятно околните ще ви се присмиват, че се "гъзите", но пък какво толкова...

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май