Три храни, които имат пряко въздействие върху настроението

Настроението ни е това, което ядем
Три храни, които имат пряко въздействие върху настроението

Възможно ли е храната да се отразява на настроенията ни?

Според диетолозите не става дума за вероятности, а за научно доказани факти. След като в продължение на години връзката между храната и настроението е била оспорвана, вече знаем точно до каква степен избора ни на меню може да повлияе и настроенията ни.

Серотонинът е хормонът на щастието. Осемдесет процента от серотонинът в тялото се произвежда именно в червата. Затова и здравето на червата е ключово за доброто настроение. 

 

За да не усложняваме допълнително и без това достатъчно комплицираната същност на микро флората в храносмилателната система, сме избрали три от храните, които пряко въздействат на настроението ни. При това в добрия смисъл.

 

·      Банани

При това добре узрелите такива имат способността да регулират допамина – хормон, който ни кара да се чувстваме добре. Бананите са също богати на В витамини и на магнезий, който от своя страна спомага за отпускането на мускулите и релаксацията.

1700485Pinterest

 

1700484Pinterest

·      Черен шоколад

Не си въобразявате, че шоколадът ви кара да се чувствате добре. Консумацията на шоколад стимулира мозъка да произвежда химикали, които могат временно да притъпят чувството на болка и тъга. Затова не се упреквайте, когато ви се прияде от тази какаова наслада. Избирайте тъмен шоколад, в който няма млечни продукти. Но не прекалявайте – в шоколада се съдържа кофеин, който може да ви направи хипер активни и да има обратния ефект на настроението ви.    

 

·      Ферментирали храни

Пробиотиците са от изключително значение за доброто здраве на червата. Подобрявайки чревната флора, те ни правят по-щастливи и спокойни. Чудесни източници на пробиотици са киселите краставички, туршията и киселото зеле.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април