Широка лъка: родопска приказка без край

Едно селце, което ще обикнете с цялото си сърце...
Широка лъка: родопска приказка без край

Най-важното

*Името на селото идва от старобългарския термин "лѫка", който означава "извивка", "кривина", "лъкатушене" :) 

Понеделник е и вероятно сте на работа, нали? Е, нищо не ви пречи да планирате следващото си пътуване. Даже вече имам изкушаващо предложение за вас: в най-скоро време се отправете към Широка лъка.

Самата аз посетих въпросната дестинация преди седмица и мога да ви гарантирам, че тя ще ви очарова максимално.

Китното селце, което се намира в Смолянска област, в непосредствена близост до Пампорово, е архитектурен и фолклорен резерват. И, да, заслужено попада в списъка със забележителностите на България.

Разположено е покрай плитка река и е заобиколено от млада гора, съставена предимно от иглолистни дръвчета.

Ивайло Божинов

Още на входа човек разбира, че се е озовал в друг, различен свят. Макар че по това време на годината тук има доста туристи, все пак е някак тихо и спокойно. Очакват ви ухаещи на смърч утрини и вечери, както и свеж въздух в неограничени дози.

Безспорно най-голямата атракция на Широка лъка са автентичните родопски къщи. Със своите безброй прозорци и уникални покриви, те са наистина прекрасни. Навяват за минало, с дъх на история са.

Ивайло Божинов

Ивайло Божинов

Ивайло Божинов

Ивайло Божинов

Основна местна забележителност е и църквата "Успение на пресвета Св. Богородица".

Според легендата, светата обител е построена само за 38 дни през 1834-та. Предполага се, че красивият ѝ иконостас е рисуван от ученици на Димитър и Захарий Зограф от Самоков.

Дворчето е спретнато и поддържано, пълно с цветя, а до самата църква води малък дървен мост, построен над реката. В селото има още един храм - "Св. Никола", а в местността са построени куп параклисчета.  

Wikipedia

Освен с къщите и религиозните си постройки, Широка лъка е известна и с прекрасните си песни, съпровождани обикновено от гайда. Те звучат от заведенията и омайват със своя ритъм и красота. В един от ресторантите пък почти всяка вечер ще ви радват родопски музикални изпълнения на живо.

Не е случайно, че тук през 1972-та е построено фолклорно училище, което е едно от малкото подобни учебни заведения у нас.

Сградата му е разположена на видно място, на високо, за да се вижда отдалече. Казват, че приемът в него е сравнително лесен. Единственият недостатък е, че достъпът до Широка лъка през зимните месеци е доста труден, поради лошото състояние на пътищата в този регион. Иначе казано, тогава учениците имат ограничени възможности за прибиране по родните си места. 

Ивайло Божинов

За ваша информация, нощувката в повечето хотели и къщи за гости е около 20 лева. Храната, която се предлага в заведенията, е добра и също на прилична цена.

Едно е ясно: почивката, която ще си подарите в Широка лъка, ще е незабравима, обещавам. Тук вероятно ще се събуждате рано, по първи петли – отпочинали, свежи и с онова усещане, че имате всичко, което ви трябва, за да се наречете щастливци... 

Та, в случай, че предприемете лъкатушещото* приключение, ще се радвам да споделите с мен впечатленията си от него :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април