Чудесата на Кападокия

Чудни форми, чудни цветове, чудна култура!
Чудесата на Кападокия

Да, чудна е простиращата се в центъра на Анатолия Кападокия. За историческата област, която се намира на югозапад от днешния турски град Кайзери, споменават в аналите си най-напред (а именно около VI в. пр. Хр) ахеменидските крале Дариус I и Ксеркс. Там Кападокия влиза в списъка на градовете в Персийската империя. Според една от теориите, името на областта вероятно означава "Страната на красивите коне", тъй като местността била известна с развъждането на тези животни.

Първото, което поразява гостите на Кападокия, е нейният релеф. Той представлява плато, разположено на над 1000 м. надморска височина. Платото пък е прорязано от вулканични върхове, най-високият от които се нарича Ерджиес (3916 м). Изхвърляната от огнените гиганти лава постепенно се наслоила в платото и образувала порестия скален туф, типичен за географския облик на мястото, за което си говорим.

Но историята не свършва дотук. Туфът си взаимодействал с други скали, а впоследствие скалните образувания попаднали под ерозийната дейност на местните реки. По този начин във формообразуването взели участие различни сили и най-накрая се родила смайващата гледка, на която стават свидетели всички, посетили Кападокия.

Като споменахме гледки, трябва задължително да дадем за пример селището Гьореме. Тук с особена ненаситност можете да наблюдавате онези особени скални форми, които стърчат над земята като... вие кажете какво! Наричат тези скални чудеса "вълшебните комини" и същите са част от т.нар. Музей на открито. Ето на такива места за пореден път си даваме сметка, че природата има страхотно въображение. Погледнете само!

777463en.wikipedia.org/TurkenВълшебните комини!

Но Комините далеч не са единственото съкровище на Гьореме... Още в древността по тези земи идвали християни, които търсели убежище от гонителите на вярата. Те построили в скалите цели храмови комплекси, които удивляват посетителите със своята запазеност и необичаен външен вид.

И ако сте дошли тук, за да се докоснете до древната култура на местността, можете буквално да го направите. Казахме ли ви, че славният туф е доста ронлив? Да, и лесен за обработване. И какво още? Ами, хората буквално са живели и продължават да живеят в него. Ако си мислите, че скалните жилища от Междузвездни войни са някаква измислица, идете в Мала Азия, за да разберете, че те съществуват и хората все още ги използват.

Дори вие можете да отседнете в тях. Защото местните хора са създали почивни домове в скалите. Може би това е част от туристическата политика, но може би е и един уникален начин да се потопите в атмосферата на Кападокия. Може пък междувременно и да полетите на балон – това е най-разпространената местна атракция. Както и да решите да изживеете приключението обаче, трябва да знаете – ходенето си заслужава. Дори и само, за да позяпате.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април