Хърватски прелести... Част 1

Първо се насочваме към Дубровник
Хърватски прелести... Част 1

Ако сте се питали къде се преплитат Балканите и Европа, то ще ви дадем малък жокер с името на Република Хърватска.

Ако ви е писнало да ходите на море в България и Гърция... изберете далматинското крайбрежие и Дубровник. И въобще – ако искате да вкусите нещо морско-планинско, синьо-зелено, красиво, едновременно близко и далечно, но при всички положения интригуващо-задоволяващо, подгответе едно пътешествие към тази страна.

Разстоянието, което изминахме от София до Хърватска с кола, беше около 800 км. Тъй като решихме на отиване да разгледаме адриатическото съкровище Дубровник (най-южната точка на страната), а на връщане – Плитвичките езера (на 130 км от Загреб), на отиване минахме през Сърбия и Босна и Херцеговина.

След сравнително бързо преминаване на Сърбия, навлизаме в Босна и Херцеговина. Тя е разделена от западната ни съседка само чрез няколко дървени бараки на шосето, което е в ремонт. Когато завършва инспектирането на документи на босненската граница (извършено доста по-обстойно, отколкото в Сърбия), поемаме пътя, който се губи във вътрешността на безкрайните планини, опасващи страната открай докрай. Покрай нас тече дълбоко синята Дрина.

Прекосяваме набързо столицата Сараево, където кипи усилена строителна дейност и обновяване на града. След това за около час разглеждаме Мостар, където събитията от 90-те години на миналия век са оставили куршумни белези върху почти всяка сграда и табела.

После поемаме финалната отсечка към Дубровник. Когато задминаваме граничния хърватски град Меткович, разположен на река Неретва, започваме да се движим по планинския път. Той ни предлага вълнуващи гледки към блестящото от слънчеви лъчи Адриатическо море и неговите синьо-жълти острови и полуострови. На влизане в Дубровник преминаваме през моста "Франьо Туджман"– дълъг 518 м, впечатляващ с яркобелия си цвят и подсигуряващите го стоманени въжета, които придават на солидния му вид леко фантастична форма.

В миналото Дубровник е бил град-държава, съперничещ на Венеция по културно развитие, морско влияние и търговски позиции в региона. Тук е било средище на философи, писатели, художници, математици и най-различни учени.

Ако посетите обградения от крепостна стена Стар град, можете да се насладите на средновековна разходка с венецианско-романски привкус. Историята и архитектурата на издигнатите някога постройки е реставрирана и съхранена. Ще се замаете, докато разглеждате Катедралата, ще се насладите на Онуфриевия фонтан, ще поставите поглед и върху магнетичната гледка, която вътрешното пристанище предлага. Навярно най-много посетители привлича стената, която опасва града и предлага панорамен изглед над него.

Днес хърватският адриатически курорт е красиво, оживено и наистина процъфтяващо място, което ежегодно приема многобройни туристи от цял свят. Неговата територия е била завладявана от вражески армии, опустошавана от природни бедствия и войни, но никога не бихте се досетили за това, докато гледате прясно ремонтираните сгради, разположени в старата му част.

В новия град пък можете да намерите абсолютно всичко. Заведенията мамят с аромат на морска храна, каменните улици блестят от чистота.

Интересно е терасовидното разположение на сградите, повечето от които са сгушени една в друга. Движението в центъра - коли, автобуси, мотори и скутери, може да ви зашемети с оборотите си. В тази връзка, ако пътувате с кола, е нужно да спомена и паркингите. Такива има много, но често се случва да са заети, особено ако е почивен ден или празник. Пестите ли средства, ще ви бъде още по-трудно, тъй като цената за паркинг на час е толкова по-висока, колкото по-близо се намира той до Стария град.

Тази подробност обаче няма да ви попречи, ако предварително разучите възможностите за паркиране из града. След това ви остава само да се насладите на прекрасната комбинация между минало и съвременност, които се преплитат повече от успешно в прекрасния Дубровник. За още повече вдъхновение, вижте галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май