Фестивал на снежните и ледени фигури

По време на сибирската зима в китайския град Харбин
Фестивал на снежните и ледени фигури

Споменахме сковаващи студове, но не си мислете, че суровата зима е единственото, което това място може да ви предложи. Напротив – Харбин играе ключова роля в политическия, икономическия, научния и културния живот на Североизточен Китай. Освен това е десетият по големина град в КНР и се бори ожесточено за позицията на търговски център в региона. Накратко, тук не е изолирано и изостанало място, за каквото бихме го помислили при споменаването на сибирските студове. Но нека ви разкажем повече и за Фестивала...

Международният харбински фестивал на ледените и снежни скулптури се провежда от 1995 г. насам. В рамките на един месец (обикновено от 5 януари до 5 февруари) из целия град се разполагат фигури от лед и сняг. Ако времето позволява, ледените творения се излагат пред публиката и още по-рано.

Освен това обаче, има две официални места за експозиция на ледените скулптури. Едното е във ваканционното селище Сън Айлънд, а другото е т.нар. комплекс Ледено-снежен свят. Гигантските скулптури, които можем да видим на двете места, се конкурират по своята големина, внушителност и изящност.

В Сън Айлънд курортисти и любители на изкуството от лед и сняг могат да наблюдават експонатите през целия ден, да карат шейни и колела по заледената повърхност на река Сунхуа и дори да плуват в нея. Заведенията също са неделима част от приятното изкарване.

Ледено-снежен свят работи през нощта. Там пък ще имате възможност да зърнете фигури на сгради в реален размер с дебелина между 60 и 90 сантиметра, осветени от изкуствени светлини или огньове. Всяка година нощната атракция се организира под различна тема, която обикновено е свързана или с КНР, или с Китай и неговите международни връзки.

Експонатите в Харбин са изработени по стари и съвременни техники от прозрачните ледове на река Сунхуа. Най-простите ледено-снежни изделия представляват композиция от традиционни ледени фенери, а тези с по-фини детайли се изработват с лазер.

Забележителното събитие се нарежда сред четирите най-големи световни празника на снега и леда, като другите три са тези в Япония, Норвегия и Канада. Харбинският фестивал вече се е окичил и със "световно" отличие. Негов експонат е вписан в книгата на Гинес като най-високата снежна скулптура в света. Същата е висока 8.5 метра и дълга 250 метра. За направата й са използвани 13 000 куб.м. сняг.

Разказахме ви нещо прекрасно за Харбин и неговите студени съкровища. Нека от тази история си вземем поука как с малко находчивост и правилен подход към майката природа може едновременно да се доставя радост и да се създават атракции. Останалото разберете от галерията :) Дано зимата ни е хубава, а помислите – чисти!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април