Сокотра: „Най-извънземното място на света“

Група острови в Арабско море, където кацат само космически кораби :)
Сокотра: „Най-извънземното място на света“

Земята вика Сокотра! Земята вика Сокотра! Боже, откога Земята започна да търси в космоса архипелази, разположени на... Земята? Сигурно си мислите, че тези от Земята са се побъркали, но не сте съвсем прави. Защото островите, за които ще ви разкажем, са съхранили природа, невиждана в останалите части на земното кълбо. И понеже днес е истински слънчев и приятен ден, сме в пълното си право заедно да помечтаем за тази приказна океанска страна.

Архипелагът се състои от четири различни по големина острова, най-големият измежду които също се нарича Сокотра. Тази компания лежи необезпокоявана в Индийския океан, на 380 км южно от Арабския полуостров и 240 км източно от Сомалийския. Спокойствието на островите е факт, но за територията на извънземния къс природа предявяват претенции държавите Сомалия и Йемен. Причината за това – преди милиони години райското кътче е било част от африканския континент, а днес официално е част от арабската република.

Не знам дали Сокотра наистина е "най-извънземното място на света", както някой го е нарекъл преди време, но със сигурност има право да се кандидатира за такова, предвид ендемитните представители на флората и фауната, които виреят тук. Уникалността на растителните и животински видове се дължи на факта, че територията на островите е значително изолирана от сушата. Освен това, тук всички организми са приспособени да виреят в сухия климат, типичен за местните географски ширини.

www.summerlandsocotra.com

300 от местните растения не могат да се намерят другаде по света. Двама типични представители сред тях са кървавото драконово дърво и пустинната роза. Те са от т.нар. вид "бутилкови дървета"– характерни с издутите си стволове, в които се складира вода.

Измежду 180-те вида птици, които можем да видим на островите, 6 са ендемитни. Сред тях са сокотренското врабче и сокотренската жълта овесарка. Египетският лешояд също чувства чудноватата земя като свой дом. С близо хилядата си събратя на Сокотра, тази птица образува най-гъстото съсловие от египетски лешояди в света.

На най-големия от островите ще се сблъскате с три типа терен – крайбрежна равнина, варовиково плато и планини (най-високата точка достига малко над 1500 м). Разнообразните природогеографски дадености предлагат и разнообразни преживявания. Както вече може би се досещате, чудно хубавата земя предлага прекрасни плажове с лазурно чисти води. През лятото температурите достигат близо 37°C, затова трябва да сте готови за истински жеги. Зимно време термометърът пада до 29°C и настъпва кратък мусонен период.

Освен да се наслаждавате на забележителната природа и да ходите на плаж, на Сокотра можете още да обиколите карстовите пещери, да посетите местно рибарско селище и да се срещнете с живеещите тук хора (които говорят уникален местен език), да обиколите природните паркове и ботанически градини, да се гмуркате сред разноцветните корали и още, и още... За да доразпалим пламъците и във вас, ще ви напомним да погледнете в галерията. А когато се върнете от прекрасните острови, не забравяйте да ни пишете :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 3
    от Не е посочен | 20.03.2012 | 12:25
    Отговор на коментар #2 от : Така е! Но човек трябва да види и нещо друго,за да може да оцени това,което има. А винаги е по-добре веднъж да видиш,отколкото 100 пъти да чуеш :)
  • 2
    от Не е посочен | 21.02.2012 | 13:04
    Недейте така, Михаиле :) Човек никога не знае какви хубави неща му предстоят. Погледнато от малко по-друга страна-в България има извънземни красоти, като тези в Родопите и Пирин (където също има ендемични видове), и това не малко. Не е ли така?
  • 1
    от Не е посочен | 21.02.2012 | 12:35
    Щеше да е хубаво да живеем в нормална държава та да можехме да си позволяваме да ходим поне веднъж в годината на едно такова място . Но с БГ заплата едва ли. Ще сънуваме само тези места. Или пък в следващия ни живот.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май