Словакия: раят наблизо

Татри, европейска култура и братски народ... Просто рай!
Словакия: раят наблизо

Допреди няколко десетилетия онази част от Чехословакия, която днес представлява държавата Словакия, е била предпочитана туристическа дестинация за много източноевропейци. За някои българи пък тя била и отлично място за професионална реализация. След толкова години отново имаме възможност да опознаем онази стара Словакия, но и да разберем куп нови неща за съвременната й самоличност.

Територията на днешна Словакия е населявана от славяни открай време. Историята на страната е свързана с нашия народ и от времето на моравската мисия на светите братя Кирил и Методий. След мирната раздяла между Чехия и Словакия през 1993 г. нашата героиня изживява труден период, но в момента икономиката на страната се развива със светкавична скорост.

Отивайки в Словакия, ще се чувствате хем у дома, хем не съвсем. Първо, местните хора имат култура, твърде близка до нашата, поради обясними причини. Откритият, весел характер на словаците би допаднал на много от нас. Природата на малката държава, заключена в контитенталната част на Европа, също е пленителна, предимно благодарение на приказните Татри.

Напоследък обаче Словакия се е превърнала в дестинация, достъпна предимно за западноевропейци и пътешественици, идващи извън Стария континент. Разбира се, това ограничение не се основава на етнически или национален принцип, а може да се обясни с високите цени на туристическите удоволствия.

Но ако въпреки това намерите начин да се доберете до красивата страна, ще ви подскажем, че тук е удобен изходен пункт и за други примамливи географски точки като Чехия и Австрия, например. Вземете влак и за нула време сте в две от най-атрактивните европейски страни. Пожелаете да останете пък, ще имате гарантирано хубаво изкарване на територията на спа курорт или ски писта – най-подходящото предложение за сезона.

В случай, че решите да отпрашите към Словакия, не е нужно да мислите много-много за метеорологичните условия – те са същите като тук. Но ако все пак желаете да потънете в дълбок размисъл, ще ви насърчим с порция словашки кадри в галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май