Скалата на проповедника

На ръба на норвежката красота
Скалата на проповедника

Норвегия се гордее не само с фиордите си, но и с прекрасните си планини и скали. Днес искаме да ви представим Прейкстолен – тъй наречената Скала на проповедника. Тя е разположена в западна Норвегия и е една от най-посещаваните туристически атракции в страната.

Масивната скала се издига на височина 604 м и гледа точно над фиорда Лисефьорд. Срещу нея пък се простира платото Кьераг (Kjerag). Повърхността на Прейкстолен е почти напълно плоска, а на ширина и дължина тя се простира съответно на 25... и 25 метра :)

За да се стигне до Прейкестолен, се преминава през разположения на 25 километра от нея град Ставаньер (Stavanger). Ако се придвижвате с кола, може да я оставите на паркинга, разположен на няколко часа път пеша от Проповедническата скала. Тъкмо от този паркинг тръгва и пътеката към върха.

Самият маршрут нагоре е доста стръмен на места. Като цяло обаче степента на денивелация е малка. Пътят започва на 270 м надморска височина и свършва до 604 м. В зависимост от кондицията и опита ви, прекосяването на цялото разстояние може да ви отнеме между 1 и 3 часа.

Wikimedia Commons

Не се препоръчва изкачването през зимата и пролетта, когато на терена все още има много сняг и пътеките са заледени. Най-благоприятното време за посещение на Прейкестолен е периодът от април до октомври, но дори тогава е добре да сте оборудвани с яке за дъжд и обувки, които не се плъзгат.

За тези, които не желаят да се катерят нагоре, но все пак искат да видят Скалата на проповедника, се предлагат екскурзии с ферибот през Лисефьорд. Най-хубавото време за водна разходка е лятото.

А ние с най-голямо желание бихме се качили на върха на норвежката красавица. Защото не само походът до горе, но и гледката от върха си заслужават :) Вижте още мигове от Прейкестолен в нашата галерия.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май