Севиля в облаците

Благодарение на нова, уникална конструкция, построена изцяло от дърво
Севиля в облаците

Тези дни се сдобихме с още една, твърде основателна, причина да посетим Испания и по-специално – Севиля. Защото съвсем наскоро в испанския град бе официално представена най-голямата дървена конструкция в света - Metropol Parasol ("parаsol”- слънчобран от испански език).

Погледнато от всички ъгли (а те са много), новото чудо на модерната архитектура е наистина адски трудно за описване. Даже вече попадна в списъка на местата, които сме се заканили да видим... скоро. Със собствените си очи.

Огромният слънчобран

Идеята за причудливото съоръжение е на германския архитект Юрген Майер.

Юрген се насочва професионално към модерното строителство, след като вижда сграда на световно известния архитект Ерих Менделсон: "Беше толкова красива и в съвършено разбирателство със светлината, че веднага ми отвори очите. Разбрах, че не искам да се занимавам с нищо друго, а само с модерна архитектура", споделя авторът.

Всъщност, огромният "слънчобран" става възможен за реализация, след като Юрген печели престижно състезание през 2004 година. Задачата на кандидатите била да предложат концепция за ърбън пространство в духа на 21-ви век.

Така, върху останките на римски развалини, израства дървена крепост, която вече целодневно приема посетители.

Освен че е най-огромната сграда от дърво в света, Metropol Parasol е първата подчертано... слепена конструкция. Точно така. Една голяма част от дъските са сглобени с помощта на специално лепило, разработвано в продължение на около три години!

Е, има и няколко гвоздея тук-там за разнообразие, но повечето елементи от гиганта са уникално слепени. И това като че ли е най-иновативната част в структурата на сградата.

А на върха й, от където може да се наблюдава цяла Южна Испания (ех!), гости посреща приятен ресторант, в който изгладнелите от ходене по облаците хора могат да починат и да пийнат хубаво червено вино.

Юрген твърди, че атмосферата горе е наистина съблазнителна и казва, че "е все едно да си облак, носещ се над Севиля".

Колко романтично, нали? Надъхайте се да полетите - в галерията.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 02.08.2011 | 12:11
    Страхотна идея за следваща дестинация :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май