С правилните аромати можете да направите дома си по-уютен

За хармония и щастие!
С правилните аромати можете да направите дома си по-уютен

Ароматите влияят много силно на чувството ни за уют и благополучие. Възприятието ни към храната се дължи повече на обонянието, отколкото на вкуса (затова и храната ни се струва безвкусна, когато сме с хрема). Често свързваме храната с детски спомени, празници или приятни събития, поради което някои аромати имат толкова силно въздействие върху нас. Може би смятате, че аромотерапията означава да превърнете дома си в лаборатория, пълна с етерични масла, но от друга страна можете да я погледнете като създаване на един добре ухаещ и уютен дом. Добре подбраните аромати не само създават чувство за свежест и чистота, но могат да помогнат да се почувствате по-будни, весели и отпочинали. 

Отдайте нужното на природата

По-старата генерация обикновено напръскваше дома със силен парфюм преди идването на гости, но в днешно време използваме натурални аромати в продукти като шампоани, балсами и спрейове.  Но кои аромати да изберем?

Натурални цветни аромати

Леки цветни аромати придават приятно чувство в дома. Люляк, жасмин и гардения са добър избор за стаи, които се ползват през деня. Внимавайте обаче с розови аромати. Те са прекрасни, но ако са силни, могат да миришат малко пикантно, почти като оцет. Наблегнете на по-дискретните аромати.

1523834Thinkstock/Guliver

Отпускащи аромати 

Те могат да се ползват успешно в спалня, но са подходящи дори и в дневна стая. Лавандулата е популярен аромат, който успокоява и отпуска, действа добре и срещу главоболие. В стари времена са слагали торбички с лавандула в гардеробите, за да ароматизират чаршафите. Лавандулата е много популярна напоследък. Жасминът има силен и приятен аромат, който успокоява и създава чувство за покой и благополучие. Ако се ползва в малки и затворени стаи, може да заприлича на аромата на сапун, но ако проветрите добре, всичко ще си дойде на мястото.

С аромат на плодове и подправки

През лятото аромати като ябълка и цитрус са перфектни за кухня и баня. Пробвайте и лайм, който има добър баланс между кисело и сладко, както и аромати между портокал и лимон. Сапуни с аромат на мента също са подходящи за сезона. През есента и зимата, когато минаваме от леки салати на по-тежки ястия и честичко взимаме дълга и гореща вана вместо бърз душ, най-подхождат по-плътни аромати като джинджифил, червени боровинки или канела.

1523830Thinkstock/Guliver

Свежи, чисти аромати

Повечето от нас може би никога не са си и помисляли да ползват спрей за чаршафи. Факт е обаче, че "френско бельо" е един много популярен аромат в ароматни свещи и спрейове за стая. Той е модерен, лек, свеж с усещане за чистота и пасва във всички стаи. Друг подходящ успокояващ аромат е "зелен чай".

Традиционни дървени аромати

Цветните и екзотичните аромати са най-популярни, но не бива да забравяме традиционните сандалово дърво и бор. Кедрово дърво е чист и свеж аромат, подходящ за дневна стая, докато леко "мускусния" аромат на сандаловото дърво пасва за спалня и баня. Ако тези дървесни аромати са ви силни, пробвайте с аромати на листа като клен или бръшлян,  за да създадете жилището си чувството че сте навън сред природата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април