Романтиката на Грийн Гейбълс

Домът на Анн е едно от най-предпочитаните места за туристическа обиколка
Романтиката на Грийн Гейбълс

Ако думите "Грийн" и "Гейбълс" не ви говорят нищо, тогава сте пропуснали да прочетете една от най-романтичните книги от света на детско-юношеската литература – "Анн от Грийн Гейбълс”. Днес обаче няма да ви разказваме за книгата, а ще ви запознаем с приказното място, което служи за дом на героинята Анн.

Грийн Гейбълс е вила, която се намира в Кавендиш, остров Принц Едуард, Канада. Тя е една от най-запомнящите се местности, излезли от страниците на художествена творба. Грийн Гейбълс е била реално съществуваща къща в края на 19 в. и началото на 20 в., когато е живяла и авторката на книгите за Анн – Луси Монтгомъри. Именно на нея тази дестинация дължи огромната си популярност вече повече от 100 години. Монтгомъри е родом от о. Принц Едуард и докато пише романа "Анн от Грийн Гейбълс” (познат на български още като "Анн от зелените покриви”), авторката решава да направи тази вила дом на героинята си.

Днес къщата е реставрирана и изглежда досущ като описанието в книгата на Монтгомъри. Тя е предпочитано място за туристически обиколки. Около 350 000 туристи годишно посещават мястото, което е служило за дом на червенокосата Анн. Днес туристите, които решат да нощуват в тази местност, могат да го направят в специални бунгала около къщата. Туристическите обиколки на о. Принц Едуард включват голяма част от местата, които Монтгомъри е описала в книгите си – Омагьосаната гора и Езерото на влюбените.960981Wikimedia Commons/Ewok Slayer

В момента фермата Грийн Гейбълс  е притежание на семейство Макнийл, които имат роднинска връзка с Монтгомъри. Любопитен факт е, че в най-новата си книга Дан Браун изказва благодарност, че му е било разрешено да остане във фермата, за да напише там последните глави от "Ад”. В своята фейсбук страница той публикува снимка от голф игрищата на о. Принц Едуард. Може би вдъхновението на Монтгомъри е още живо по тези места и Дан Браун е имал възможност да почерпи от него. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април