Различното приключение: остров Фого

Където възраждането на забравени традиции и съвременно изкуство съжителстват в хармония
Различното приключение: остров Фого

Представете си, че се озовавате на ветровит, скалист остров, разположен в северната част на Атлантическия океан, близо до Нюфаундленд, Канада. И не, този път изобщо не сте близо до Кабо Верде. Забравете за пясъчните дюни и тюркоазената вода - гледките тук, от айсберги до хищни косатки, са различни, но не по-малко величествени.

Сякаш захвърлен на края на света, остров Фого е родна земя на благи и независими хора, които от векове живеят между вятъра и вълните, препитавайки се с лов на моруни и занаятчийство.

За нещастие, през 90-те години на миналия век, традициите на рибарската общност са застрашени, а занаятите им - почти преустановени, поради което огромна част от населението е принудена да напусне дома си.

В първите години на новото хилядолетие обаче се появява Зита Коб - предприемчива нюфаундлендка и мултимилионерка, завърнала се на острова с идеята да ангажира и възроди общността. Идеята й е, опирайки се на историческото наследство на Фого – риболов, природа и занаяти, да върне мястото към нов живот. По нейна инициатива е основана фондацията Shorefast, свързана със защита и популяризиране на местните традиции и изкуство, но в хармония със съвременните културни ценности. 


Фондацията инвестира милиони долари, за да превърне Фого във вълнуваща дестинация и модерна арт сцена, която отразява характера на острова, неговата култура и икономическото благосъстояние на жителите му.

За целта, фондацията наема родения в Нюфаундленд архитект Тод Сондърс, който проектира серия от творчески студиа, завършени през 2010 и 2011 година. Архитектурните шедьоври, пръснати върху каменистия терен на острова, впечатляват с минималистичния си, изчистен дизайн. Асиметричните сгради са с изглед към океана - имат просторни тераси и панорамни прозорци. Интериорът им пък е ориентиран към служебните функции, които изпълняват.

Линеарната структура на студиата максимизира достъпа на светлина, запазвайки усещането за връзка с природата. Ателиетата са изградени подобно на традиционните рибарски къщички, строени тук от векове - издигнати са върху подпори над повърхността, допълнително укрепени, където се налага. Разположени са насред "аутпортове" - крайбрежни селища или изолирани обиталища, които са твърде малки, за да бъдат смятани за села.

За да разгърне най-пълно идеите си, фондация Shorefast кани творци - представители на различни изкуства, които хем да работят тук по конкретни проекти, хем да се запознаят с местните културни особености. Но това не е всичко...


През юни 2012 година ще отвори врати луксозна "странноприемница", създадена отново по проект на Saunders Architecture.

Минималистичният хотел Fogo Island Inn ще разполага с 29 стаи, отново с изглед към океана, луксозен спа център, историческа библиотека и дори художествена галерия. Интересното е, че приходите от него ще бъдат реинвестирани в развитието на отмиращата рибарска общност. Хотелът е замислен като впечатляваща смесица от норвежка архитектура и интериор, вдъхновен от дългогодишните местни традиции. А за да изпитате удоволствието от подобен атлантически специалитет, ще трябва да жертвате приблизително 400 щатски долара за нощувка. Съвършенството и добрите каузи все пак си имат цена :)


Тук туристите ще могат да се запознаят с новия, екологичен метод на риболов чрез примамка – Fogo Island Cod Pod, или да наблюдават различни животински видове в естественото им местообитание.

В края на юли пък се организира регатата There and Back с дървени плоскодънни лодки. Приключението включва 16 километра гребане в бурните води на Атлантика, до остров Чейндж и обратно, по време на което се редуват зашеметяващи гледки край водата.

Arts Corp. Fogo

Любителите на подправките и билките също няма да скучаят – тук всяка година се провежда тематичен фестивал, а през цялото време има дегустации на билков сладолед, дело на местен прозиводител. Всъщност, всеки сладолед тук се приготвя на ръка и с изцяло местни продукти, така че си струва да се опитат всички видове.

Малки селца с дъсчени къщи, атлантически бриз и геометрични линии, които разчупват обичайния пейзаж. Това определено звучи като мечтана дестинация за привържениците на природата и уединението. С една дума, за чистокръвните естети ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май