Памучният замък

Примамливо-бялата атракция Памуккале в Турция
Памучният замък

Признавам, че до днес Памуккале не беше привличал вниманието ми като особено атрактивно място. Признавам още, че за това не съществува реална причина, тъй като мястото не е обикновено. Ако и вие не сте се впечатлявали от него досега, можете да се присъедините към мен, за да го опознаем и, евентуално – обикнем :)

Памуккале наричат природния феномен, разположен в околностите на едноименното турско градче. Последното е разположено на 30 км северно от град Денизли, в долината на река Мендерес, и изобилства от горещи минерални извори. Благодарение на тях се е зародил и древният гръко-римски град Хиераполис – център на балнеологията след III в. пр. Хр. Днес останките на Хиераполис и разположеното в близост до него Памуккале, са в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

В района на Памучния дворец има 17 горещи извора, чиято температура варира между 35 и 100 °C. Тъкмо те стоят в основата на уникалните образувания, за които си говорим днес. Природният феномен Памуккале впечатлява с ослепително белите си каскади, които на външен вид наистина приличат на купчини памук.

www.facebook.com/Pamukkale

Образуването на необикновените форми дължим на действието на наситените с калциев карбонат минерални извори и тяхното съприкосновение със скалите. Когато водата достигне скалата, във въздуха се отделя въглероден диоксид, а калциевият карбонат се наслагва върху повърхността на камъка. Първоначално калциевият карбонат се отделя под формата на меко желе, но по-късно се втвърдява.

Резултатът от тези реакции се нарича травертин. Това представлява мрамор, отличаващ се с доста малка плътност. За съжаление замърсяването на околната среда се отразява върху повърхността му, която с времето потъмнява все повече. Памуккале е уязвим не само като повърхност, но и като структура. Това е и причината на територията на забележителността да бъде забранено стъпването с обувки.

Разгледайте разкошните снимки в още по-разкошната ни галерия и ще се уверите, че си заслужава да се докоснете до крехката красота на Памучния дворец. Случи ли се да отидете дотам, със сигурност ще посетите и разположения в близост античен спа център Хиераполис и неговите забележителности. Още отсега завиждаме благородно. Приятна (виртуална) разходка:)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май