Отпуск идеи: Паниците

За една истинска почивка
Отпуск идеи: Паниците

Разположена само на седем километра от Калофер, местността Паниците е мястото, на което определено си заслужава да попаднете. Случайно или не.

Ние имахме щастието да открием това прелестно кътче преди години, по средата на не особено спокойното си детство :) Оттогава досега мина почти хилядолетие време, но никога не забравяме да се връщаме към любимата си дестинация за почивка. И към детството, разбира се.

А хубавата новина е, че дори и днес, тук нищо не се е променило.

Тишината и спокойствието остават основните обитатели на Паниците. Единствено ромоленето на реката нарушава малкото им царство. Макар и плитък, скромният приток на река Тунджа е дом на балканската (много вкусна на скара) пъстърва :)

Ако сте упорити рибари и не се отказвате от поставените цели, убедени сме, ще се радвате на успешен улов тук. Добре е обаче да стартирате риболовната си сесия по-рано сутринта, когато рибоците не очакват чуждо присъствие. За да ги изненадате :)

А за да бъдем максимално коректни, ще споменем, че другият източник на шум е детската глъч, която се разнася от лагера наблизо. Обаче, спокойно: децата са "строго" съблюдавани от твърде загрижени за безопасността им учители. Които няма да позволят на хлапетата да смутят ваканцията ви. А кой знае: може покрай щурото лято на малчуганите неусетно и вие да се върнете към приятни спомени за детството си.

Истината все пак е, че тук се спи наистина чудесно през нощта. И всъщност даже имате няколко варианта за нощувка:

Първият е да разпънете палатката си направо покрай реката, както правят повечето авантюристи. Да спите под открито небе! В случай, че този вариант не отговаря на представите ви за удобна почивка, нека ви предложим следващия: 

Малко по-нагоре, съвсем срещу детския лагер, се кипри няколко-звезден хотел, готов да посрещане големи компании от не-чак-съвсем приключенци.

Що се отнася до нас, когато сме в Паниците, често се спираме на третата възможност – вила "Камелия", разположена плътно вдясно от гореспоменатия хотел.

Преди няколко години тук грижовно е бил стопанисван голям развъдник за пъстърва. Днес мястото е запълнено с пясък, покрито със зелена тревичка и обградено със свежи, чаровни цветя и дръвчета.

Къщата за гости е голяма, на три етажа и засега има възможност да приюти до 16 свежи отпускари. Собственикът на вилата обаче усилено ремонтира и третия етаж, което означава, че съвсем скоро вместимостта на почивния дом ще се увеличи драстично :) Странно или не, на 73-години, домакинът сам поддържа вилата. А свършената от него работа си личи отдалече.

В "Камелия" няма да ви липсва нищо. Гарантираме ви даже, че ще се почувствате като у дома си. Ще разполагате с барбекю, с механа, с кухня, с широка полянка и супер възможности за игра на федербал, на фризби и на футбол. А когато се уморите от спортуване, може да поседнете (с бира в ръка) на една от двете люлки в градината. За да помечтаете малко. За да послушате ромоленето на рекичката.

Впрочем, цялата тази идилия ще ви струва 15-20 лева за нощувка. (Стаите на долния етаж са с 5 лева по-евтини, защото разполагат с общ санитарен възел).

Обаче, имайте предвид, че храна може да си закупите единствено от Калофер, който, както обяснихме, се намира на около седем километра разстояние от Паниците. Освен това хранителните и често – смесени :), магазини в града, се броят на пръсти. Така че ви съветваме да заредите с провизии преди пътуването си. Иначе трябва да разчитате само на рибарските си умения и на познанията си за гъбите, за да се нахраните. 

Крайно резервен вариант: от петък до неделя широко врати отваря ресторант "Калоферските войводи". Заведението работи от обяд до късно вечер, намира се много близо до вила "Камелия" и може да се похвали с разнообразно меню.

Но внимание: в местността са отседнали големи фамилии от нахални комари. Ако не разполагате със специален препарат, с който да предпазите тялото си от атаките им (по-ожесточени през нощта), ползвайте здравец за тази цел. Разбойниците не харесват аромата на растението и ще избягат от вас като вампири от чесън, ако се натъркате с него.

Разбира се, Паниците са само началото :) На едно дълго и незабравимо пътуване до хижа Рай. До уникалното Райско пръскало. И само! 35 километра до връх Ботев. За което пътешествие ще ви подготвим съвсем скоро.

А сега почивайте :) И непременно разгледайте галерията, за да почерпите отпускарско вдъхновение :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 12.07.2011 | 14:06
    Е чак и на мен ми се иска да съм там за още малко :P

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май