Островите Галапагос

Очарователно убежище на мистериозни видове, които човечеството трябва да опази
Островите Галапагос

Знаете ли как можем да спрем откаченото време? Като престанем да тормозим природата с гадните си отпадъци и безразсъдната си дейност. Мечтата ми е един ден да се изнеса от града и да живея в планината или край морето, грижейки се за малка градинка и група полудиви животни. Тихоокеанският архипелаг, за който ще ви разкажа днес, е една от възможните ми спасителни дестинации...

Галапагос е наименованието на островна група в Тихия океан, разположена на 965 километра западно от Еквадор. Известна е още и като "Островите на очарованието", заради необикновената си красота. Общата територия на архипелага се състои от 13 главни вулканични острова, 6 други неголеми острова и 107 скали :)

Счита се, че тихоокеанските късчета земя са се формирали вследствие на тектонична активност, преди 5-10 милиона години. При най-младите представители на островната група все още може да се наблюдава вулканична дейност.

В интерес на истината, не ме вълнува чак толкова фактът, че на Галапагоските острови приказно сини води срещат белезникаво-нежни пясъчни брегове и вятърът духа, за да разхлади душите на хората и да развълнува иначе послушните палмови дървета. Тази картина може да бъде наблюдавана и в други точки на Световния океан. Тук търся нещо изключително и ценно, каквото притежават Сокотра и Великденските острови, например.

www.facebook.com/Galapagos-Islands

Ами това нещо са автентичните флора и фауна, без които островите не биха имали същата магнетична сила. Галапагос е една от онези, сякаш паднали от космоса микровселени, където се разхождат грамадански костенурки, мистериозни игуани размахват замислено опашка и пищно оцветени птици ни гледат с особен поглед.

Какво можем да си мислим, освен че на тези острови времето е спряло някъде тогава, когато цялата вселена се е зараждала. Това природно богатство е защитено в заемащия близо 97% от общата територия на архипелага национален природен парк. Всъщност, с полагането на неговите основи през 1959 г. тук се заселват към 2000 души. (Днес местното население надхвърля 30 000 души.) По-отдавна тук се подвизавал и Чарлз Дарвин. Сведения за местните ендемити той помества в прословутия си труд "Произход на видовете".

През 1978 г. островната група е обявена от ЮНЕСКО за "територия на световно наследство". Не само сушата, но и водите на Галапагос са признати за морски природен парк.

www.facebook.com/Galapagos-Islands

Сигурно ще ви е интересно за знаете, че тукашните растителни и животински видове почти нямат естествени врагове. Този факт ми дава още една причина да изпадам във възторг, тъй като дори по градските улици ежедневно кипи ожесточена борба за оцеляване между кучета и котки.

За най-голямо съжаление обаче, както в миналото, така и сега, хората поради необясними за разума причини, разпространяват по тези места домашни животински видове като кози, прасета и кучета, които унищожават физически не само тукашните ендемити, но и тяхната жизнена среда. Същевременно незаконният риболов подлага на жизнена опасност и представителите на водния свят. За да изпием и последната горчива глътка ще споменем, че тукашното впечатление за райско спокойствие се разваля от присъствието на военна база на един от островите...

И въпреки това, както сме казвали и преди, природата ще намери начин да възтържествува, дори това да е с цената на човешки жертви. Запознайте се с тихоокенските принцеси Пинта, Марчена, Изабела, Фернандина, Хеновеса, техните принцове Бартоломе, Дарвин, Пинзон и още други. Потопете се в магията на едно природно създание, което заслужава да остане непокътнато. Много прекрасни гледки от островите Галапагос ще откриете в магическата ни галерия.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май